19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Stoltenberg: Povlačenje NATO iz Avganistana se odvija uspešno

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da dobro ide povlačenje snaga NATO-a iz Avganistana, ali je u utorak u glavnom gradu, Kabulu, desetoro ljudi poginulo u bombaškim napadima.

NATO pomaže u pružanju bezbednosti u Avganistanu skoro dve decenije, ali sada smatra da su vlada i oružane snage koje je obučio, dovoljno jaki da bez pomoći međunarodnih trupa samostalno rade u toj zemlji razorenoj sukobima.

NATO je preuzeo bezbednost u Avganistanu 2003, dve godine pošto je koalicija na čelu sa SAD zbacila talibane jer su davali utočište bivšem lideru Al-Kaide Osami bin Ladenu. Preostalo je manje od 9.000 stranih vojnika, uključujući 3.500 američkih koji treba da odu do 11. septembra.

Stoltenberg je novinarima posle predsedavanja virtuelnim sastancima ministara spoljnih poslova i odbrane NATO-a rekao u Briselu da „povlačenje naših snaga napreduje uredno i koordinirano. Na svakom koraku tog procesa najvažnija je sigurnost našeg osoblja“.

Iako trupe NATO-a više neće biti u Avganistanu, taj savez 30 država i njegovi partneri i dalje će finansirati, kako je Stoltenberg rekao, „sposobne i jake snage bezbednosti“.

Nije medjutim jasno kako će se novac usmeravati avganistanskoj vojsci, za koju su vojni stručnjaci upozorili da je sastavljena od loše obučenih, loše opremljenih vojnika čija se lojalnost koleba između odanosti svojoj državi i lokalnim vođama naoružanoh grupa.

Stručnjaci kažu da su avganistanske oružane snage koje bi trebalo da su bedem protiv talibanskih pobunjenika koji su poslednjih meseci pojačali napade, korumpirane, demoralisane i jedva kontrolišu teritoriju.

Tri eksplozije zatresle su Kabul u utorak kasno uveče: dve bombe su eksplodirale uzastopno na različitim mestima u gradu, a treća je teško oštetila trafo-stanicu.

NATO će „nastaviti civilno diplomatsko prisustvo u Kabulu, da bi savetovao i podržao osposobljavanje avganistanskih službi bezbednosti“, rekao je Stoltenberg. Diplomate NATO-a su ove nedelje izjavile da nije jasno ko će štititi te strance civile ili kako će biti obezbedjen međunarodni aerodrom u Kabulu, meta čestih napada talibana.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, rekao je da NATO takođe proučava načine za školovanje avganistanskih vojnika i obuku specijalnih snaga negde van te zemlje. Rekao je da su se ministri složili da je „kontinuirana podrška najbolji način da svi doprinesemo mirovnim naporima u Avganistanu“.

Odlazak iz Avganistana biće visoko na dnevnom redu samita NATO u Briselu 14.juna kojim će predsedavati američkički predsednik Džozef Bajden. Na sastanku neće učestvovati nijedan avganistanski lider.

 

beta

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare