35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

Stiže „Merkur“ – korveta će imati poseban oblik i stelt materijali

Najnovija korveta projekta 20386 „Merkur“ biće prvi ruski brod u potpunosti izgrađen prema konceptu „stelt“ tehnologije, saopštila su dva neimenovana izvora, a prenose ruski mediji.

-Korveta ‘Merkur’ će biti prvi brod mornarice koji će dobiti radio-apsorbujući premaz duž cele spoljne površinske konstrukcije. Prema preliminarnim procenama, brod od stotinu metara odbijaće radio-signal poput malog čamca, rekao je jedan od izvora.

Pored premaza u okviru „stelt“ koncepta, nadgradnja korvete imaće i poseban oblik. Na tim brodovima će maksimalno biti smanjen broj izbočenih delova i proreza, a biće korišćeni i razni kompozitni materijali i posebne boje.

Drugi izvor je potvrdio te informacije, dodajući da je planirano da se izvedu specijalna testiranja efikasnosti „stelt“ tehnologije ruskog „Merkura“.

Prema podacima sagovornika agencije, trup korvete je u potpunosti završen, a nadgradnje se trenutno prave.

Korveta projekta 20386 „Merkur“ je brod nove generacije zasnovan na projektu 20385, u kome će biti primenjen modularni princip naoružanja sa mogućnošću stacioniranja bespilotnih letelica. Porinut je 28. oktobra 2016. godine pod nazivom „Drski“, a planirano je da bude predat floti 2022. godine.

Brod će biti u stanju da pogađa neprijateljske brodove krstarećim raketama, da traži i uništava podmornice, kao i da pruža protivvazduhoplovnu odbranu i artiljerijsku podršku tokom desanta.

Inače, ranije su na ruskim brodovima korišćeni određeni elementi „stelt“ tehnologija, ali koncept nisko uočljivog broda još uvek nije sproveden u potpunosti.

 

rs.sputniknews.com

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Tradicionalna Ljubovijska regata biće održana 8. i 9. jula

Plovidba počinje u Rogačici, a cilj je 40 kilometara nizvodno u Ljuboviji. Tradicionalna Ljubovijska regata ove godine biće održana u petak, subotu, 8. i 9....

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare