24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Stepen odgovornosti resornih ministara u kriznim situacijama bi morao biti mnogo viši

Ministarka rudarstva i energetike rekla je za RTS da oko 30 odsto sistema EPS-a trenutno nije u pogonu i da je za aktuelnu energetsku krizu kriva uprava EPS-a. Kad izađemo iz krize, videćemo ko je u celom lancu napravio problem, istakla je ministarka.

„Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, činjenica je da distributivni sektor ima mnogo problema. Moramo da shvatimo da u svim oblastima energetike pod hitno moramo da ulažemo mnogo više“, navodi resorni ministar kao obrazloženje na dešavanja proteklih dana u energetskom sektoru, bez pomena o tome da se predsednik države lično nije uključio u rešavanje ovog kompleksnog problema, veliko je pitanje šta bi smo danas imali, kakav i koliki problem.

Resorni ministar rudarstva i energetike ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje eventualnu sopstvenu odgovornost za trenutnu situaciju!?

„Srećom pa smo se brzo snašli i srećom što je naš transmisioni sistem sve izdržao. Brzo se reagovalo i dobro smo taj posao uradili, ali je svakako finansijska šteta za Srbiju ogromna.“ – rekao je predsednik Vučić na sednici Vlade juče. Proizilazi da je određeni resor zakazao uz svu logistiku države, nanevši pritom velike finansijske izdatke, jasno je da bi rukovodstvo ministarstva kome je to posao morao imati višestruku odgovornost za posledice svog „rada“.

Neuporedivo lakše od svakodnevnog obilaska terena, uvida u rad i kapacitete koji su od izuzetnog strateškog značaja za energetsku sigurnost je to da se obileze travnjaci raznoraznih ambasada..Nenaviknutost i nespremnost na suočavanje problema na terenu nadomeštava se prijemčivim i prijatnijim ručavanjem sa ambasadorima moćnih država, smatrajući to bitnijim od situacije recimo u termoelektrani Kostolac, TENT-u ili recimo u EPS-u.

Lakovane cipele navikle su isključivo na tepih prostret ispred rezidencija, jednostavno teže je obilaziti razne kopove, skladišta i pogone..

Ako predsednik države oseća deo odgovornosti, javno istupa, samokritično, proaktivno delujući i u datom trenutku iznalazi rešenje za otklanjanje tekućeg problema, resorni ministar ne nalazi za potrebu da makar verbalno iskaže kajanje za prospuste, kao ni osećaj da deo krivice preuzme na svoje ime i prezime.

Svaki problem je rešiv utoliko što je spremnost predsednika da preuzme nezahvalnu ulogu onoga ko će stati na čelo i u krizi iznaći model i najpovoljnije rešenje u datom trenutku, takodje treba stati pred narod i izneti na uvid uzrok i posledice, međutim oni koji bi morali da ponesu najveću odgovornost u sopstvenom resoru za koji su dobili poverenje jednostavno ne osećaju gotovo ni moralnu odgovornost, čekajući da nekako sve padne u zaborav.

Na ovom primeru trenutnog ispadanja sistema EPS-a, vidimo da neće nikakva ambasada rešavati taj naš problem, makar bila i ambasada moćne države, već svaki interni problem moramo i moraćemo rešavati sami, tako da tu presudnu ulogu igra operativnost, organizovanost i spremnost pojedinaca koji su na pozicijama sa zaduženjima da oblast i sektor koji predvode bude bolji svakog dana, da sutra bude bolji nego li danas..

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare