8.6 C
Belgrade
8.6 C
Belgrade
6, oktobar, 2022

Stalni predstavnik Rusije u Briselu se vraća kući

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov saopštio je da uskoro završava svoj mandat u Briselu, nakon 17 godina rada.

– Uskoro odlazim, moj mandat se završava. Već mi je neprijatno da budem živi spomenik strateškog partnerstva Rusije i EU – rekao je on ruskim novinarima u Briselu.
Ime svog naslednika nije naveo.
– Mogu reći da sam tokom svojih oproštajnih poseta upozorio Evropljane, da je mnogo jednostavnije spaljivati mostove, nego ih kasnije obnavljati – istakao je Čižov.
Po njegovim rečima, EU “uporno i svesno odbija da vodi samostalnu politiku, o čemu dugo vremena pričaju različiti predstavnici na temu svoje strateške autonomije”.
“Sada su svi zaboravili na nju”, rekao je Čižov.
Po njegovim rečima, EU se brzo pretvara u “ekonomski privezak NATO-a”. On je istakao da “neće biti povratka na ranije odnose sa EU”.

Evropu čeka surova zima

Zemlje EU su već otišle predaleko u sankcijama protiv Rusije i više ne mogu da se vrate, ali je impuls sankcija EU „u velikoj meri oslabljen“, rekao je Vladimir Čižov na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare Brisel pred polazak u Moskvu.
“Oni su otišli ​​dovoljno daleko i ne mogu više da se povuku. Mogli bi, na primer, da zavrnu slavinu “Severnom toku 2” i njihov problem bi bio rešen. Ali to bi bio neuspeh celokupne njihove politike – naneti poraz Rusije i njenom predsedniku. Naravno, u ovoj situaciji uključivanje “Severnog toka 2” bi bio njihov neuspeh“, rekao je on.
Istovremeno, prema njegovim rečima, impuls sankcija EU „do sada je u velikoj meri oslabljen“.
“U stvari, sada im je ključni problem gas. Oni nisu u stanju da odustanu od ruskog gasa, ma koliko želeli. To ne znači da su svi 100 odsto zavisni od ruskog gasa. Ne, naravno. Postoje zemlje kojima uopšte nije dostupan, ali generalno, ekonomija EU još ne može bez ruskog gasa“, rekao je on.
„Zato me nije iznenadilo što nisu mogli da se dogovore oko gornje cene za ruski gas“, dodao je on.
Čižov je naglasio da “ove zime, verovatno, mogu da prezime”.
“Sada su im skladišta napunjena preko 80 odsto. To jest, ako potroše sve rezerve svih resursa, to će im biti dovoljno, ali niko ne zna šta će biti za godinu dana. U Francuskoj, gde se većina struje proizvodi u nuklearnim elektranama, pola reaktora je zatvoreno zbog remonta i rekonstrukcije. Ali Francuska neće želeti da „hrani“ celu Evropu, čak i ako svi budu funkcionisali“, rekao je ruski izaslanik.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić iznenadjen novim odlukama EU

Predsednik Vučić će danas u Pragu na samitu Evropske političke zajednice svojim sagovornicima iz EU direktno reći da je ovo strašan skandal! Posle ne...

EU uvela sankcije Srbiji na rusku naftu

    Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija...

Kremlj: Lažna je vest da Putin danas menja status operacije

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno ne planira obraćanje naciji o preformulisanju "ciljeva specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare