24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
18, avgust, 2022

Šta se valja podno Gazimestana!?

Pre nekoliko dana gospodin Kurti je poslao na sever Kosova i Metohije tzv.specijalne jedinice Rosu.Takozvane jer niti imaju legitimitet a pri tome ne liče na prave specijalne jedinice. Usputno je primetno da su svi različito obučeni sa različitim nauruzanjem, više liče na neke paravojne formacije nego na specijalce. Prištinske institucije su uz oslanjanje na sopstveno tumačenje svojih prava uspele da sprovedu još jednu u nizu siledzijskih akcija, time što su specijalne jedinice promarširale kroz Kosovo i Metohiju i zauzele administrativne prelaze na severu naše pokrajne. Navodni povod je bio da čuvaju prelaze posle uvodjenja mera skidanja srpskih tablica, a suštinski namera je okupacija severa Kosova. Usput po ko zna koji put prekršili su Briselski sporazum u kojem piše da bez saglasnosti gradonacelnika srpskih opstina nema ulaska specijalnih snaga na sever Kosova. No to i ne čudi ako se uzme u obzir cinjenica da nisu formirali zajednicu srpskih opstina sto je suština Briselskog sporazuma. Ali to pitanje nije pre svega za njih, nego za Brisel koji je garant tog sporazuma i njegov supotpisnik.

 

Svaki njihov potez koji čine uperen je protiv srpskog naroda, sa jednim jedinim ciljem da ga na Kosovu vise ne bude. Taktika im je očigledno takva da na terenu kukavički obavezno u ranu zoru upadaju na teritoriju na koju isključivo živi srpski narod, a potom zele da idu za pregovarački sto i da pregovaraju o tome. To sve liči na politiku svrsenog čina, žele da nastavljaju dijalog od trenutnog stanja nudeći kompromis za problem koji su sami izazvali i onda svaki put po malo dobiju u ostvarivanju svojih ciljeva. Ovaj put nije tako. Predsednik Vučić je je bio jasan. Nema pregovora o tome dok se ne vratimo na predhodno stanje. Nema vise politike svrsenog čina. Čini se da je Srbija kadra da istraje u tome. Očigledno njima Brisel služi kao izlet njihovih funkcionera u Evropu a nisu civilizacijski sazreli za ozbiljne diplomatske odnose jer nemaju utemeljenje i iksustvo u građenju odnosa sa bilo kim. Razloge možemo tražiti i u nameri da je za njih bolje da budu proaktivni i da preduzimaju bilo kakve akcije, nebi li i dalje izazivali potrebu za medjunarodnim prisustvom, odnosno upravo je jedan od najvećih strahova i noća mora Prištine je povlačenje Americkih vojnih snaga sa Kosova.

Brisel nemo ćuti, izražavajući zabrinutost i iskazujući diplomatske floskule pozivajući obe strane na smirivanje tenzije, što u praksi ne znači ništa jer je situacija na terenu takva da naoružani specijalci dugim cevima marširaju kroz srpska sela i gradove, a da za uzvrat ničim izazvani nisu.

Međutim, albanskim separatistima ne znači nikakvo pravo, nikakve norme, jedino šta priželjkuju je da pod pritiskom neke velike strane sile Srbija popusti, i prepusti im sprovodjenje svojih protivpravnih odluka.
Taktika albanskih ekstremista, na čelu sa Aljbinom Kurtijem je izazvati reakciju Beograda, izazvati reakciju stanovništva na „severu“ da udju u konflikt sa njihovim specijalcima i time opravdaju svoje poteze, ne bi li iznova zadobili podršku zapada, koju nesumnjivo imaju kao njihovo čedo.

Predsednik Srbije je prekaljeni i iskusni političar koji dobro zna da konflikt ništa dobro ne donosi pa samim tim vodi mudru politiku očuvanja mira, ali je jasno rekao da više neće biti pogroma srpskog stanovnistva i da ce Srbija biti uz njih i sa njima misleći na srpski narod na Kosovu.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Poraz Zvezde u Izraelu posle preokreta

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Makabija iz Haife rezultatom 3:2 (1:2). Tako je prekinut niz od...

Slovenija posle drame bolja od Srbije – blistali Dončić i Jokić

Košarkaši Srbije poraženi su od Slovenije u prijateljskom meču u Ljubljani rezultatom 97:92. Utakmica je rešena u produžetku i posle velike drame u kojoj je...

Predsednik Vučić iz Brisela: Nastavljam da se borim svim snagama za našu zemlju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se nakon niza važnih sastanaka Beogradu i Briselu. - Naporan dan sa mnogo važnih sastanaka u Beogradu, kao i ozbiljnih...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare