24.5 C
Belgrade
24.1 C
Belgrade
5, jul, 2022

Šta je preduslov za pristupanje Srbije EU?

Sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine jedan je od preduslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

To su danas poručili iz Kancelarije za informisanje nemačke vlade za prištinski Kljan Kosova.

Kako navode, nemačka savezna vlada snažno podržava pregovore Beograda i Prištine, posredstvom specijalnog izaslanika EU Mirosvala Lajčaka, koje nadgleda šef diplomatije EU Žozep Borelj.

„Cilj je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Kao što je postavljeno u pregovaračkom okviru EU, takav sporazum je i jedan od preduslova za pristupanje Srbije EU“, tvrde iz kancelarije.

Iz kancelarije dodaju da je Nemačka stavila na dnevni red nadležnih tela EU viznu liberalizaciju za građane KiM, ali da dogovor o ukidanju viza za građane KiM nije postignut.

„Savezna Vlada nastavlja da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo na osnovu ispunjavanja utvrđenih kriterijuma. Odluku o tome trebalo bi da donese Savet Evropske unije“, navode iz kancelarije.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Nikolaj Patrušev: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije je ponovio da je Rusija morala da pokrene specijalnu vojnu operaciju zbog toga što su širenje neonacizma u Ukrajini,...

Džozef Bajden: Šokirani smo oružanim nasiljem na Dan nezavisnosti

Portparolka jedne bolnice navela je da je povređena 31 osoba. Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su on i prva dama Džil Bajden "šokirani...

Cena gasa u Evropi opet u usponu

Cena gasa u Evropi prvi put od 10. marta premašila je 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE. Trgovanje fjučersima...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare