19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Šta je potrebno za put u Nemačku – kopnom kao pre korone, za dolazak avionom tri opcije

Srbija od nedelje 13. juna više neće biti na listi epidemijski rizičnih zemalja, što će državljanima Srbije omogućiti da prvi put od 15. marta prošle godine turistički putuju u tu zemlju.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke za Srbiju ne uvede neki poseban uslov – budući da se mere donose na osnovu reciprociteta među državama – ubuduće bi za državljane Srbije i sve druge koji dolaze iz Srbije u Nemačku trebalo da važe kao za putnike iz SAD, koje za Nemce više nisu rizična zona.

Kopnom kao i pre pandemije

Drugim rečima, državljanima Srbije bi trebalo da bude dozvoljeno da kopnenim putem doputuju u Nemačku kao i pre epidemije.

Dakle, bez elektronske prijave, obaveznog negativnog testa na koronavirus i obaveznog desetodnevnog karantina, što je dosad bio slučaj za putnike iz Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj ili su imali poslovni ili drugi nužni razlog za dolazak u tu zemlju.

Međutim, za one koji dolaze avionom, biće obavezno da predoče neki od sledeća tri dokumenta.

Prva opcija je negativan pi-si-ar ili antigenski test na koronavirus ne stariji od 48 sati od uzimanja uzorka.

Druga opcija je dokaz da su u potpunosti vakcinisani vakcinama priznatim od Evropske agencije za lekove (EMA), a trenutno su to vakcine koje proizvode „Biontek-Fajzer“, „Moderna“, „Astra-Zeneka“, kao i „Džonson i Džonson“.

Uslov je i da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Treća opcija je dokaz o preležanom kovidu, koja je izdata na osnovu pozitivnog pi-si-ar testa u poslednjih šest meseci.

Zapadni Balkan nije rizično područje

RTS nije mogao u nemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova da zvanično potvrdi da li će za Srbiju biti ovi uobičajeni uslovi za zemlje koje nisu rizična zona, ali je nezvanično potvrđeno da sasvim sigurno državljani Srbije neće više morati da se elektronski prijavljuju i idu u karantin kada dolaze u Nemačku.

Kako saznajemo, svi precizni detalji o uslovima ulaska iz Srbije u Nemačku biće objavljeni najkasnije u nedelju na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu.

Srbija je skinuta sa liste rizičnih područja na osnovu procene Instituta „Robert Koh“, koji je zbog opadajućeg broja novih slučajeva zaraze koronavirusom sa te liste skinuo i druge zemlje Zapadnog Balkana. Kao nerizično područje proglašena je i cela Hrvatska, sa izuzetkom Varaždinske i Međimurske županije.

Od zemalja susednih Nemačkoj, za nerizične su proglašene i Austrija i Švajcarska, sa izuzetkom pojedinih regiona.

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare