29.6 C
Belgrade
29.6 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Šta je barel nafte i koliko drugih proizvoda se dobija od njega?

Danas sa zebnjom pratimo cene nafte i na svaki skok cene barela reagujemo sa nevericom i pitanjem kako će se to odraziti na naš budžet.

U poslednje vreme cene su pale, sada malo rastu (na oko 105 dolara po barelu), ali daleko je to od najsumornijih predviđanja od 180 dolara po barelu.

Znate li šta je barel nafte? To je mera za bačvu u koju stane 159 litara crnog zlata. Znate li koliko se proizvoda dobije od te jedne bačve?

Razmere variraju, pa je Revija HAK uzela jednu uopštenu procenu.

Dakle, od 159 litara nafte dobija se ukupno 170 litara raznih proizvoda.

Sirova nafta ima mnogo velikih molekula i kada ih razbijete na manje molekule, volumen se povećava. Finalni proizvodi zauzimaju više prostora od sirove nafte koja ulazi u proces obrade.

Od tih 170 litara proizvoda 73 litra otpada na benzin, dizel čini oko 40 litara, kerozin 15,5 litara, a ostatak su tečni naftni gas, asfalt, petrohemijska i druga ulja, koks, butan… Većina proizvoda koristi se u raznim industrijama pa naftne prerađevine možemo naći u gumama, kozmetici, igračkama, sapunu, sočivima itd.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kurti opet provocira pred odlazak u Brisel, ali poruka predsednika Vučića je jasna: Nećemo se odreći svojih prava!

Kurti tvrdi da dogovor zavisi od Beograda, jer je prištinska strana, prema njegovim rečima, "spremna i nepokolebljiva za međusobno priznanje" Premijer lažne države Kosovo Aljbin...

AMSS upozorava vozače: Budite oprezni, ima puno divljih šlep službi na putevima

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas vozače da se svake sezone na putevima pojavljuju divlje šlep-službe, koje se lažno predstavljaju kao saradnici AMSS-a...

Brnabić: Činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima!

Premijerka Ana Brnabić poručila je poljoprivrednicima da je spremna, pošto se nalazi u Novom Sadu da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare