11.9 C
Belgrade
11.9 C
Belgrade
18, oktobar, 2021

Šta će biti sa naftom i gasom u budućnosti: Ovo su tri moguća scenarija

Međunarodna energetska agencija prvi put je predvidela pad potražnje za naftom sredinom 21. veka, bez obzira na moguće scenarije razvoja svetske ekonomije.

– Svaki od scenarija koji je razmotren u okviru godišnjeg pregleda na kraju ukazuje na pad potražnje za naftom u svetu, mada se rokovi i tempo pada znatno razlikuju navodi se u dokumentu.

Izložena su tri moguća scenarija.

U prvom scenariju se polazi od postojećih klimatskih politika, a predviđa se da vrhunac eksploatacije nafte bude dostignut sredinom 2030-ih godina, 104 miliona barela nafte dnevno.

Drugi scenario predviđa da sve zemlje ispune na vreme sve obaveze koje su preuzele na sebe. Prema ovom scenariju maksimalna potražnja za naftom biće ostvarena u drugoj polovini tekuće decenije 97 miliona barela dnevno.

Treći predviđa da karbonska neutralnost u energetici bude postignuta sredinom veka. Prema tom scenariju vrhunac potražnje je već postignut i do 2030. godine on će pasti na 72 miliona barela dnevno.

S druge strane, Međunarodna agencija predviđa da će svetska potražnja za gasom rasti čak i u slučaju dostizanja karbonske neutralnosti.

Prema prvom scenariju taj pokazatelj će 2030. godine za 15 odsto premašiti pokazatelje iz ove godine, prema drugom maksimalna potražnja će biti posle 2025. godine, a onda će početi polako da opada, dok će, prema trećem scenariju, 2030. godine potražnja za gasom biti za pet odsto veća nego danas.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da će rast potražnje za naftom od 2035. godine početi da se usporava i premda će do 2045. godine rasti, isto kao i potražnja za gasom, Rusija mora da razmotri sve moguće scenarije kada je reč o razvoju energetskog kompleksa.

Rusko Ministarstvo finansija je upozorilo da u slučaju da karbonska neutralnost dobije u svetu status zakona bio bi moguć katastrofalan pad cena nafte.

Prema nekim procenama, potražnja za „crnim zlatom“ bi 2050. mogla da bude i za 4-6 puta manja nego 2019. godine.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Održana vežba GSS na „via ferati“ Gornjak

U "via ferata" vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja, a vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane. BEOGRAD - Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS)...

Od danas kombinovana nastava u Beograd, Vrnjačkoj Banji i Šapcu

Prema podacima Instituta "Batut", od 7. do 13. oktobra potvrđeno je 3.442 (0,45 odsto) obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina, saopštilo...

Ministar spoljnih poslova Austrije: EU mora još više da ispruži ruku Zapadnom Balkanu

Inače ministar Mihael Linhart je, po stupanju na dužnost, kao prvu destinaciju za službeno putovanje izabrao Bosnu i Hercegovinu, šaljući time signal da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare