12.9 C
Belgrade
13.1 C
Belgrade
25, mart, 2023

„Srpski Luksemburg“: Registrovano 500 preduzeća – nijedno ne radi u toj opštini

Iako po broju stanovnika najmanja u Srbiji, opština Crna Trava je po istraživanju NALED-a proglašena za šampiona preduzetništva u prošloj godini.

Nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u toj opštini ne radi u Crnoj Travi.

Mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, građevinska škola, propali hotel. Kratak opis Crne Trave, po broju stanovnika najmanje opštine u Srbiji, na čijoj teritoriji skoro i nema aktivnih privrednih subjekata, prenosi RTS.

Međutim, u prošloj godini ova opština zajedno sa Loznicom i Krupnjem proglašena je, prema istraživanju NALED-a, za šampiona preduzetništva u Srbiji.

Prošle godine u Crnoj Travi je registrovano čak 78 privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi znatna sredstva.

Koliko je poreza naplaćeno u Srbiji?

„Oni biraju na taj način što imaju mogućnost uvida kako se kreću porezi i doprinosi po opštinama i taj kalkulator je dostupan na internetu, vide da je u opštini Crna Trava najniža stopa i odlučuju se da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo negde 8.500.000 dinara, a u toku ove godine već 4.500.000“, kaže Vatroslav Slavković, rukovodilac Odeljenja za privredu.

Nažalost, nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

Amerika odlučna da uvede globalni porez, evo šta predlažu

Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata doprineo je da ova lokalna samouprava već godinama nema problema sa likvidnošću, pa se prave realni planovi bez zaduživanja za ulaganja u infrastrukturu.

„Planiramo Dom kulture u Preslapu koji će koštati negde 8.000.000 dinara, planiramo da završimo i crkvu u Crnoj Travi radi se krov i potporni zid, a radićemo i zgradu sa 19 stanova“, navodi Sveta Tošić, zamenik predsednika Opštine Crna Trava.

Meštani ističu da bi Crna Trava samo uz izgradnju jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obližnje Vlasinsko jezero mogla da postane turistički centar regionalnog značaja.

Još četiri zemlje na crnoj listi poreskih oaza

Zbog toga je, čini se, došlo vreme da neko od ovih 500 registrovanih preduzetnika ne plaća samo porez po niskoj stopi, nego da počne sa ulaganjima u razvoj ove opštine.

 

izvor:rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

MAKRON POZDRAVIO DOGOVOR IZ OHRIDA: Ključno da Beograd i Priština odmah PRIMENE SPORAZUM u celini

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu Evropske unije pozdravio "dogovor Beograda i Prištine" u Ohridukao "značajan napredak" i najavio da će Francuska i...

Svetska fondacija za prirodu: 25. marta u 20.30 gasimo svetla na sat vremena za planetu Zemlju

BEOGRAD - Svetska fondacija za prirodu (WWF) pozvala je danas sve gradove u Srbiji da se priključe kampanji "Sat za planetu Zemlju" i isključe...

Fudbaleri Srbije večeras protiv Litvanije počinju kvalifikacije za EURO 2024

BEOGRAD - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Litvanije na stadionu "Rajko Mitić" od 20.45 sati počinje kvalifikacije za EURO 2024. godine. Srbija nije bila na...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare