26.4 C
Belgrade
25.6 C
Belgrade
30, jun, 2022

„Srpski Luksemburg“: Registrovano 500 preduzeća – nijedno ne radi u toj opštini

Iako po broju stanovnika najmanja u Srbiji, opština Crna Trava je po istraživanju NALED-a proglašena za šampiona preduzetništva u prošloj godini.

Nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u toj opštini ne radi u Crnoj Travi.

Mala pijaca, jedna kafana, dve prodavnice, građevinska škola, propali hotel. Kratak opis Crne Trave, po broju stanovnika najmanje opštine u Srbiji, na čijoj teritoriji skoro i nema aktivnih privrednih subjekata, prenosi RTS.

Međutim, u prošloj godini ova opština zajedno sa Loznicom i Krupnjem proglašena je, prema istraživanju NALED-a, za šampiona preduzetništva u Srbiji.

Prošle godine u Crnoj Travi je registrovano čak 78 privrednih subjekata, a ovakav trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine. To lokalnoj samoupravi donosi znatna sredstva.

Koliko je poreza naplaćeno u Srbiji?

„Oni biraju na taj način što imaju mogućnost uvida kako se kreću porezi i doprinosi po opštinama i taj kalkulator je dostupan na internetu, vide da je u opštini Crna Trava najniža stopa i odlučuju se da registruju firmu kod nas. Prošle godine naplatili smo negde 8.500.000 dinara, a u toku ove godine već 4.500.000“, kaže Vatroslav Slavković, rukovodilac Odeljenja za privredu.

Nažalost, nijedno od preko 500 preduzeća registrovanih u ovoj opštini ne radi u Crnoj Travi. Problem je nedostatak radne snage, jer ovde živi samo hiljadu stanovnika čija je prosečna starost gotovo 70 godina.

Amerika odlučna da uvede globalni porez, evo šta predlažu

Ipak, ovoliki broj registrovanih privrednih subjekata doprineo je da ova lokalna samouprava već godinama nema problema sa likvidnošću, pa se prave realni planovi bez zaduživanja za ulaganja u infrastrukturu.

„Planiramo Dom kulture u Preslapu koji će koštati negde 8.000.000 dinara, planiramo da završimo i crkvu u Crnoj Travi radi se krov i potporni zid, a radićemo i zgradu sa 19 stanova“, navodi Sveta Tošić, zamenik predsednika Opštine Crna Trava.

Meštani ističu da bi Crna Trava samo uz izgradnju jednog hotela, ski-staze, biciklističkih i pešačkih staza uz obližnje Vlasinsko jezero mogla da postane turistički centar regionalnog značaja.

Još četiri zemlje na crnoj listi poreskih oaza

Zbog toga je, čini se, došlo vreme da neko od ovih 500 registrovanih preduzetnika ne plaća samo porez po niskoj stopi, nego da počne sa ulaganjima u razvoj ove opštine.

 

izvor:rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Na individualnom niovu među inženjerima stepen primene digitalnih rešenja u građevinarstvu je veoma visok, o čemu svedoči to što veliki broj njiih radi projekte...

Predsednik Vučić: Da dopustimo nove „Oluje“, novi „Bljesak“ – taj film nećete gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom Nakon sastanka predsednik Vučić se obratio naciji...

Sramna odluka vlasti lažne države, evo šta će biti sa tablicama

Vlada tzv. Kosova odlučila je danas da će osobama koje na administrativne prelaze dođu sa srpskim ličnim dokumentom na ulazu dati pismo koje zamenjuje...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare