13.6 C
Belgrade
13.6 C
Belgrade
1, april, 2023

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Lava, episkopa Katanskog

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Lava, episkopa Katanskog koji se još za života pročuo kao veliki dobrotvor i svetitelj koji može da iscijeli svaku bolest i odagna svaku muku.

Sveti Lav živjeo je u Italiji u 8. vijeku i čitav život je posvijetio pomoći bolesnima i siromašnim ljudima. Osim ovoga, Lav je bio žestoki branilac hrišćanstva koji se obračunavao sa svakom vrstom jeresi i neznaboštva. Psalam 50, najmoćniji zapis u Bibliji: Od njega se tresu sve nečiste sile!

Iza njegovog života, najpoznatija je ostala priča o tome kako je u jednom trenutku u njegov grad došao neki mađioničar i opsenar Iliodor koji je svojim pričama zavodio omladinu. Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u veliku vatru. Prema predanju, Iliodor je sav izgorjeo, dok Lavu nije bilo ništa jer ga plamen nije ni dotakao.

Nakon toga, njegov kult kao život sveca postao je još veći i poznatiji, a naročito su mu dolazili bolesni koje je samo dodirom i lijepom riječju uspijevao da izliječi. Čuda Svetog Lava nastavila su se i posle njegove smrti u 8. vijeku. Naime, njegove mošti su izvor miomirisnog mira sa iscjeliteljskim svojstvima. Sahranjen je u crkvi Svete mučenice Lukije na Siciliji koji je za života sagradio.

Sveti Lav naročito je poštovan na Siciliji gdje je proveo najveći dio svog života i gdje je i danas zaštitnik gradova Sinagre, Linđija i Romete. Slave ga i katolička i pravoslavna crkva.

U našem narodu današnji svetac se poštuje jer donosi zdravlje i sreću u svaki dom vjernika a, kao što je vatrom pročistio nevjernike, plamenom odnosi sve nevolje, bolesti i nedaće. Zbog toga vjerovanje kaže da se na današnji dan treba naročito čuvati vatre.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Brnabić: SAD su partner broj jedan za Srbiju na polju informacionih tehnologija

Sjedinjene Američke Ddržave su partner broj jedan za Srbiju na polju razmena usluga što se tiče sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, rekla je predsednica...

Đedović: Pripremamo plan prioritetnih investicija u energetici

U toku je priprema plana prioritetnih investicija u energetici, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a kroz taj plan biće definisani prioritetni...

Drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori održava se 2 aprila

Priča o predsedničkim izborima u Crnoj Gori dobiće epilog 2. aprila. Đukanović je u prvom krugu osvojio 36, a Milatović 29 odsto glasova. Drugi krug predsedničkih izbora...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare