23 C
Belgrade
23 C
Belgrade
1, jul, 2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Duhovski ponedeljak

Dan silaska Duha Svetoga praznuje se tri dana, smatra se jednim od najvećih praznika, a pored nedelje, i ponedeljak i utorak su obeleženi crvenim slovom.

Za dan Svete Trojice prema predanju vezuje se to da je otkrivena tajna Boga kao Svetog Trojstva – Oca, Sina i Svetoga Duha.

Dani Svete Trojice se obeležavaju 50. dan posle Uskrsa i 10. dan posle Spasovdana. Tokom ove nedelje se ne posto ni jedan dan, jer je to takozvana „trapava nedelja“.

Narodna verovanja na ovaj dan su različita u Srbiji. Uglavnom se vezuje to da se na današnji dan ne radi u kući, na njivama i u blizini vode.

Jedno od narodnih predanja kaže da će one devojke koje se umiju vodom, u kojoj je stajalo cveće od kojeg se pletu venčići, preko cele godine imati čisto lice. Takođe je ovaj dan dobar za početak poslova.

Sutra je Duhovski utorak i isto je obeležen crvenim slovom.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koalicija Albanaca doline osvojila većinu glasova na biračkom mestu broj 6

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu najveći broj glasova na ponovljenom biranju za parlamentarne izbore je osvojila Koalicija Albanaca doline. Od ukupno 1089...

Razgovor patrijarha Porfirija i premijera Abazovića

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 30. juna 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore. Prijemu...

Košarkaši Srbije poraženi od Letonije u Rigi

Meč je rešen u trećoj četvrtini koju su Letonci dobili 21:7. Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Rigi od Letonije 66:59 u utakmici petog...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare