28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Stefana Lazarevića

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Stefana Lazarevića, despota srpskog, zajedno sa njegovom majkom, Svetom knjeginjom Milicom, monahinjom Evgenijom.

Despot Stefan Lazarević je bio sin i naslednik svetog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, koji je poginuo u bici sa Turcima na Kosovu 1389. godine, i kneginje Milice, koja je i sama bila pesnikinja.

Godine 1405. oženio je Jelenu, kći Frančeska II Gatiluzija, gospodara Lezbosa.

Na početku svoje vladavine, 1393. godine, Stefan je nosio titulu kneza.

Kad je napunio 16 godina, majka mu je predala državu na upravljanje i povukla se u svoju zadužbinu, LJubostinju. Srpski Despot je postao 1402. godine.

Kako nije imao dece, 1426. godine na saboru u Srebrenici proglasio je sestrića Đurđa Brankovića za svog naslednika.

Despot Stefan Lazarević je iznenada umro od moždanog udara u toku lova, 1427. godine kod mesta Crkvine, koje pripada opštini Mladenovac.

Kontroverza oko toga je li despot Stefan Lazarević sahranjen u Manasiji ili Koporinu nije razrešena. Oba manastira su njegove zadužbine. SPC je zvanično potvrdila da su mošti u Koporinu despotove.

Kasnije je DNK analizom utvrđeno da je u Manasiji sahranjen bliski srodnik kneza Lazara i to je predstavljeno kao siguran dokaz da je u pitanju despot Stefan.

Međutim, na osnovu istorijskih izvora nije sporno da je u Manasiji sahranjen drugi sin kneza Lazara, despotov brat Vuk, čiji DNK je mogao biti pronađen tamo.

Verovanja

Na današnji dan trebalo bi otići u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku.

Prema narodnim verovanjima, koja se vezuju za ovaj praznik i sveca, nije preporučljivo dremati preko dana, kako se ne bismo do kraja godine bili pospani.

U nekim krajevima Srbije nije preporučljivo ići na kupanje i plivanje.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare