24.5 C
Belgrade
24.1 C
Belgrade
5, jul, 2022

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan posvećen svetom Erazmu Ohridskom

Sv. Erazmo je bio rodom iz Antiohije. Od malih nogu marljivo je služio Gospodu. U zrelim godinama uzdignut je na čin episkopa grada Formija (Italija).

Tokom progona hrišćana od strane careva Dioklecijana (284-305) i Maksimijana (284-305), sveti Erazmo je napustio svoju eparhiju te se povukao i podvizivao se na gori Livanskoj sedam godina. Bog ga je obdario velikim darom čuda.

Kao episkop krenuo je da propoveda jevanđelje. Sveti Erazmo je, takođe, došao u grad Ohrid, koji je tada bio dio rimske provincije Ilirik.

Car je doveo Erazma pred Zevsovog mesinganog idola (dvanaest stopa visok a šest širok) i naredio mu da prinese žrtvu i da se pokloni idolu. Sveti Erazmo je to glatko odbio, pa je car naredio da ga žestoko muče, a zatim ga bacio u zatvor.

Ali pojavio se anđeo Božji – kao nekada svetom Petru – i izveo ga iz tamnice.

Potom je Sveti Erazmo otišao u Kampaniju da propoveda, a zatim se vratio u grad Hermeliju i tamo se nastanio u pećini, gde se posvetio asketskom kontemplativnom životu do svoje smrti. Umro je početkom četvrtog veka (oko 303. godine).

Pećina sa crkvom Svetog Erazma i danas postoji nedaleko od Ohrida i u njoj se pojavljuje velika sila svetomučenika. 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Cena gasa u Evropi opet u usponu

Cena gasa u Evropi prvi put od 10. marta premašila je 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci sa londonske berze ICE. Trgovanje fjučersima...

Košarkaši Srbije poraženi u Nišu od Belgije, Svetsko prvenstvo sve dalje

Srbija je u poslednjih pet minuta igre ušla sa 10 poena prednosti - 71:61, ali su naši košarkaši prokockali ogromno vođstvo i dozvolili gostima...

Istekao rok za podnošenje kandidatura za izbore u BiH

Rok za podnošenje lista sa imenima kandidata koji će učestvovati na opštim izborima u Bosni i Hercegovini 2. oktobra istekao je danas, potvrdili su...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare