28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen apostolu Pavlu – Pavlovdan

Iako svaki od 12 apostola ima svoj dan kada se slavi, crkva je odredila Pavlovdan kao saborni praznik svih apostola i uz njih Pavla. Na Pavlovdan se proslavljaju apostoli Petar, Andrej, Jakov Zavedejev, Jovan, Filip, Vartolomej, Toma, Matej, Jakov Alfejev, Tadej, Simon Zilot, Matija i Pavle.

Svi apostoli, osim Jovana, stradali su mučenički. Petar je raspet na krst naopako, Andrej je raspet na krst, Jakov Zavedejev je posečen, Filip je raspet na krst, Vartolomej je raspet na krst, pa oderan i posečen, Toma je izboden sa pet kopalja, Matej je spaljen, Jakof Alfejev je raspet na krst, kao i Tadej, Simon Zilot, dok je Matej kamenovan, pa mrtav posečen, a Pavle je posečen.

U crkvenoj besedi o Pavlovdanu navodi se da je teško sporiti se s bezbožnim, kao i razgovarati s bezumnim i ubeđivati ozlobljenog. Ako bezboštvo i bezumlje i zloba dolaze od neznanja, to neznanje je kao besnilo, koje se najbrže da obuzdati dobročinstvom.

– Ako li ti s bezbožnim sporiš njegovim besnim načinom, time pojačavaš bes bezboštva. Ako li s bezumnim razgovaraš ruganjem, mrak bezumlja se uvećava. Ako li zlobnog misliš da ubediš gnevom, time još više razgorevaš oganj zlobe – ističe se u besedi.

Krotko i blago delo je kao voda u požar. Seti se uvek svetih apostola i njihovog uspešnog načina ophođenja s ljudima. Ako te bezbožnik izaziva, to te ne izaziva čovek, nego đavo. Čovek je po prirodi pobožan. Ako te bezumni ruži, to te ne ruži čovek no đavo. Čovek je po prirodi uman.

Verovanja i običaji

Dok je za Petrovdan vezano mnogo narodnih običaja, drugi dan tog praznika, Pavlovdan bitno je istaći samo nekoliko.

Običaj je i da se za Petrovdan i Pavlovdan mesi „petrovača“, odnosno kolač od jabuka.

Iako nije crveno slovo, u nekim krajevima se ovaj praznik poštuje kao i Petrovdan i ne radi se ništa u polju. Takođe, žene se uzdržavaju od kućnih poslova kao što su pranje veša, čišćenje itd.

U našem narodu se za Pavlovdan vezuju mnogi običaji slični Petrovdanskim — zabranjeni su težak fizički rad i pranje veša, veruje se da dan treba provesti u molitvi, a tu je i jedan veoma lep običaj da se poklanjaju jabuke. Vernici na Petrovdan, koji se obeležava dan ranijem, i Pavlodan prave i „petrovaču“, kolač od jabuka, koji priziva zdravlje, sreću i sladak život.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Saudijska Arabija i SAD održavaju zajedničke vojne vežbe

Mornaričke snage Saudijske Arabije i SAD stigle su u luku Janbu, na zapadu ove arapske zemlje, gde će održati zajedničku vojnu vežbu pod nazivom...

Borelj: Evropska unija će podržati Belorusiju posle demokratskih promena

Visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj poručio je danas u svom autorskom tekstu da je EU spremna da mobiliše sveobuhvatan...

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare