20.9 C
Belgrade
21 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Šreder: Rusija želi da se pregovorima okonča sukob u Ukrajini

Rusija želi da se pregovorima dođe do okončanja rata u Ukrajini, a prošlomesečni sporazum o isporuci žitarica mogao bi da bude korak u tom pravcu, izjavio je nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

– Dobra vest je da Kremlj želi rešenje putem pregovora. Prvi uspeh je dogovor o žitu, a iz njega bi možda polako mogao proizaći i prekid vatre – izjavio je Šreder za nedeljnik Štern i RTL, navodeći da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi, prenosi Rojters.

Šreder je ocenio da se rešenja za ključne probleme kao što je Krim mogu pronaći tako što će se dozvoliti da prođe određeno vreme i da “možda neće biti potrebno više od 99 godina, kao u slučaju Hong Konga, već će se rešenje naći u sledećoj generaciji”.

On je naveo da bi se Ukrajini, umesto ulaska u NATO, moglo ponuditi da bude neutralna po modelu po kom je neutralna Austrija.

Osvrnuvši se na budućnost regiona Donbas na istoku Ukrajine, gde se vode žestoke borbe, Šreder je ocenio da je tamo situacija složena i predložio da se to pitanje reši po modelu švajcarskih kantona.

– Moraće da se pronađe rešenje zasnovano na švajcarskom kantonalnom modelu –kazao je on, napominjući da ostaje da se vidi da li će se Putin vratiti na predratnu “liniju kontakta”, ukoliko dođe do prekida vatre, prenosi Rojters.

Šreder, kancelar Nemačke od 1998. do 2005. godine, kritikovao je rat u Ukrajini, ali je odbio da osudi Putina, koga i dalje naziva bliskim ličnim prijateljem.

Nakon intenzivnih kritika, on je u maju podneo ostavku na mesto u odboru ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i odbio nominaciju za mesto u odboru Gasproma.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Savinu u Herceg Novom

„Sva je Boka lepa, svaki je kutić njen za divljenje, ali jedno je mesto najlepše, jedno je utočište najsvetije, na jednome negolemom prostoru usredsredio...

Posle Pelosi i američki kongresmeni stižu na Tajvan

Nedugo posle posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stiže danas u dvodnevnu posetu Tajvanu, saopštio je američki institut na Tajvanu. Kako se...

Kremlj: Rusija spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare