12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Srbin koji je “špijunirao“ za Nemce, a zapravo špijunirao Nemce za Britance.

Dušan Popov (1912-1981) je bio čuveni špijun u Drugom svetskom ratu koga je Britanski MI6 angažovao da špijunira za njih. Nakon toga u svoju službu primio ga je i nemački Abver, a zatim i poslao u London kako bi špijunirao Britance.

Popov se prijavio i jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u Londonu i radio kao njen službenik za specijalne zadatke. On je tako postao trostruki agent: za Abver je bio Ivan, za britance Tricikl, a za izbegličku jugoslovensku vladu, Duško.
Iz Londona, preko Lisabona, Popov je slao dezinformacije Nemcima vrlo uspešno.
Već 1941. godine poslat je od strane Nemaca u SAD gde je trebalo da prikupi informacije između ostalog i o Perl Harboru. Shvativši da je to u stvari sledeći japanski cilj, Popov je o tome obavestio Dž. E. Huvera i Amerikance ali mu oni zbog njegove špijunske uloge nisu verovali.
Po povratku u Evropu, Popov je Nemcima prenosio i lažne podatke o eventualnom savezničkom iskrcavanju u Kaleu ili Norveškoj.
Dušan Popov je posle rata izdao i memoare u kojima je opisao svoj buran život.
Po mnogima, upravo je Dušan Popov bio glavna inspiracija Ijanu Flemingu za lik najpoznatijeg filmskog tajnog agenta, Džejmsa Bonda.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare