19.3 C
Belgrade
19.3 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Srbiju bi da uvuku na šahovsku ploču da povlači poteze koji im odgovaraju

Kao što je davno Bžežinski okarakterisao svetsku politiku kao šahovsku tablu i dao na značaju strategiji i geopolitičkim konceptima, koji se prepliću i sudaraju od strane najvećih sila sveta, možemo reći da se upravo taj poredak sada pred našim očima reorganizuje i dobija nove dimenzije.

Na prvi pogled na sreću naše zemlje, lomovi koji jesu i koji predstoje u odnosima velikih sila i dešavanja izmedju Rusije i Ukrajine, kao incijalnom kapislom za „obračun“ svetskih centara moći, odvijaju se podalje od Srbije. Medjutim, vlada neverovatna zainteresovanost za stavove pojedinačnih zemalja u odnosu na dešavanja na istoku Evrope, samim tim i reflektori su upereni i ka našoj Srbiji, da se primetiti nešto jače nego li što bi to bilo objektivno imajući u vidu nultu uključenost naše države u pomenuti sukod na teritoriji Ukrajine.

Izveštavaju nas neretko ovih dana sa raznih adresa iz sveta kako prate svaku odluku i reakciju rukovodstva Srbije i njeno izjašnjavanje i stav kada je reč o trenutno najbitnijoj temi na svetu.

Da je Srbija medju najprincipijelnijim zemljama sveta kada je u pitanju poštovanje medjunarodnih sporazuma i medjunarodnog prava nije novost, valjda ni za koga u svetskoj diplomatiji i nije to od juče. Samo podsećanje na bližu prošlost i odnos prema migrantskoj krizi koja je zahvatila Evropu pa potom i na krizu izazvanu kovid pandemijom svetskih razmera, Srbija na čelu sa iskusnim državnikom Vučićem, na mestu Predsednika Republike (što je presudna stvar pogotovo u kriznim i turbulentnim vremenima) ponašala se tako da je služila kao primer odgovornosti svima u svetu. Neverovatno su bili iznenadjeni gotovo svi predstavnici medjunarodne zajednice tada, kako je moguće da pristupimo sa toliko odgovornosti kompleksnim problemima za koje ni mnogo moćnije i jače zemlje od naše nisu iznašle tako dobra rešenja. Srbija i dan danas u ovoj krizi je na tim istim „polozajima“ , na visini zadatka, u prvom redu odgovornog ponašanja prema nastaloj situaciji i to se primećuje u globalno bitnim centrima.

Kao da nam na neki način zavide, što je apsurd, da možemo i da smo uspeli da izgradimo takvu poziciju da nivo odgovornosti i poštovanja medjunarodnog javnog prava sprovodimo i pokazujemo u praksi, ponekad se čini da bi zbog sopstvenog nemanja istog ( a odnosi se na moćne i svetske sile) nama uskratili i na neki njihov način nametnuli drugačiju poziciju Srbije.

Jednostavno je, ako je iko postradao bespravno, bez opravdanja i nasilno to je naša zemlja, a zauzvrat kao retko koja država na svetu se zalažemo i uvek smo to i činili u prošlosti za poštovanje i pozivanje na medjunarodno priznate sporazume i prava.

Vidimo da iako daleko od sukoba u Ukrajini u kome se sva diplomatska koplja sveta lome trenutno, Srbije je principijelno izašla sa sopstvenim stavom i ne oglašava se na dnevnom nivou povodom toga, što je znak temeljitosti. Nasuprot tome, pritisci sa usaglašavanjem politike koju vode svetske sile ne jenjavaju, već postaju složenije i kompleksnije.

Takodje, simptomatično je „izletanje“ izjava nedobronamernih političkih činioca iz regiona, koji se upiru iz petnih žila da povežu i uguraju Srbiju u nekakav kontekst sa Rusijom i upiru histerično prst u Beograd kao tobože potencijalno bezbednosno opasnim faktorom na Balkanu. Te i takve izjave nižu se iz usta pre svih predstavnika albanaca sa Kosova i Metohije, raznoraznih njihovih lidera do predstavnika iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Od neodgovrne izjave, najblaže rečeno Ramuša Haradinaja da će Beograd biti bombardovan, udje li Srbija na Kosovo, nije časio časa, njegov naslednik Aljbin Kurti koji sada ima „novu tezu“ da će Rusija preći na Balkan i na Kosovo kako bi ostvarili neki svoj projekat.

Kurti kaže da „despotski ruski predsednik“ zahteva novu konferenciju na Jalti.

„Ovo zahteva rat, i jeste, ali zahteva i širenje sukoba van Ukrajine, a to još nije uradila. Moj utisak je da Putin želi da sedne za pregovarački sto sa predsednikom SAD Bajdenom, a ne sa predsednikom Ukrajine Zelenskim. Njegov cilj je nova konferencija na Jalti, Jalta 2, u kojoj bi bile podeljene interesne sfere i na taj način bi Ruska Federacija imala za cilj da kompenzuje raspad Sovjetskog Saveza. Stoga, budući da će ciljati i nove sukobe, Zapadni Balkan uopšte, a posebno Kosovo, jesu u opasnosti“, naveo je Kurti u intervjuu za AFP.

Da li je posredi neznanje, neodgovornost ili smišljena nova tendenciozna provokacija po nečijem nalogu, vreme će pokazati. Nezaboravljamo da je po njihvom sopstvenom priznanju njihova politika(kosovskih albanaca) zapravo politika Sjedinjenih Američkih Država.

Za sumiranje utisaka jednostavno nema vremena, jer se dogadjaji u svetskim okvirima odvijaju kao na traci, ali utisak je da pokušavaju da po svaku cenu uvuku Srbiju u aktuelnosti ali na način na kojima bi odgovaralo onima koji bi da odlučuju u novoj svetskoj šahovskoj partiji.

Predsednik Srbije Vučić ima komparatvinu prednost u odnosu na mnoge sagovornike ne samo u regionu već i u svetu, svojom dugotrajnošću i svedočenjem ogromnog broja „šahovskih partija“ koje su se odigravale medju svetskim silama i kao takav je uspostavio neverovatan i za mnoge nedostižan pristup svakoj novoj i nesvakidašnjoj globalnoj situaciji. Dodatno bi svaki stanovnik Srbije mogao da doprinese jačanju pozicije Predsednika Srbije, samim tim naše sopstvene zemlje, homogenizacijom medjusobnom, razumevanju i shvatanju težine situacije. Potrebno nam je svima grupisanje i zajedništvo, ne bi li uspeli u nameri da se ova najnovija partija šaha odigra bez nas, iz prostog razloga jer u ratnom stanju svi su gubitnici.

Na kraju, važi i danas vanvremenska izjava Patrijarha Pavla koja je izrečena u nekim takodje teškim okolnostima, “ Samo nemojte da nam odmažete, na taj način će te nam najviše pomoći“!

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare