19.3 C
Belgrade
19.3 C
Belgrade
14, avgust, 2022

Srbija, zemlja koja se drži međunarodnog prava

U svetlu najnovijih, nimalo ohrabrujućih dešavanja, u i oko Ukrajine, koja šalje naznake da se velika opasnost nadvila nad jednim delom sveta, a indirektno i na čitavu planetu, naša Srbija daće sve što je u njenoj moći ,da se založi gde god je to moguće, za mir i za racionalno rešenje i izlaz iz krize.

Kako je i uvek kroz istoriju bivalo, silom i zaobilaženjem razgovora, posledice takvog stanja stvari sigurno će biti pogubne, samo se nadamo da se eskalacija sukoba i netrpeljivost supotstavljenih strana neće preliti na ostatak „starog kontinenta“.

Već vidimo da mnogobrojne zemlje zauzimaju stranu u odnosu Ukrajine prema Rusiji, redjaju se izjave raznoraznih državnika u osudi poteza Ruske Federacije da prizna Donjecku i Luganjsku republiku kao nezavisne države. Primetno je da upošte termin medjunarodno javno pravo sve manje ima na značaju, obzirom da se to isto toliko puta u prošlosti kršilo i silom nametalo pravo jačeg.

Nažalost na sopstvenoj koži osetili smo sve strahote sankcija, agresije, propagandne medijske mašinerije pride, zatim separatno ocepljenje dela sopstvene teritorije i sve to uz prisustvo medjunarodnih „mirovnjaka“ i „posmatrača“. Sve ovo čega smo svedoci da se dešava u Ukrajini i odnosu sa Rusijom iskusili smo i zato smo sada na poziciji kako je i naš predsednik Republike Vučić govorio gotovo jedna od retkih zemalja koja je javno spremna da se zalaže za vladavinu prava, pre i ispred svega medjunarodno javnog prava.

Znamo da će reperkusije ovako velike krize se neminovno osetiti u svim sverama života i rada na globalnom nivou i po sili tog zakona, posledice će hteli mi to ili ne, doći do svake zemlje manje ili više. Posledice po globalnu ekonomiju, recesiju i nestašicu raznoraznih strateških proizvoda, biće bez sumnje i to je nešto što se mora uzeti u obzir ma kakvu politiku vlade država sprovodile u odnosu na ova dešavanja.

Od nas će najverovatnije u jako skorom roku deo medjunarodne zajednice tražiti da se izjasnimo, kao što to već redom čine zemlje regiona i Evrope jedna za drugom, one zapravo osudjuju postupak Rusije i stavljaju je na stranu isključivog krivca.

Da ne ulazimo u naše odnose sa Rusijom i ruskim narodom, svi to nedvosmisleno znaju, mejdutim izazov pred našom državom je utoliko veći i jači da će pritsci biti intezivniji.Ta i takva pozicija je složenija od najsloženije šahovske partije. Oslanjajući se na mudrost pri prilazu problemu i iskustvo državnika, kakav je Predsednik Vučić koji je u politici čitave 3 decenije i koji odlično poznaje medjunarodne odnose i relacije, a u nadi da će pronaći balans i da zajedničkim snagama sačuvamo našu zemlju od iskušenja koja su nesumnjivo u vremenu pred nama.

Teška i nimalo jednostavna pozicija Srbije jer Ukrajina podržava integritet Srbije, kao što to čini i Rusija, a naša zemlja takodje podržava integritet Ukrajine. Sa druge strane imamo odlične partnerske odnose sa svima zemljama zapadne Evrope pojedinačno i sa Evropskom Unijom kao krovnom organizacijom. Izuzetni odnosi, mukotrpno i dugotrajno izgadjeni su takvi, da su uzajamno korisni kako za našu privredu, ekonomiju, kulturu i društvo u celini, najzad smo uvažavani u čitavoj zapadnoj hemisferi i imamo kvalitetne ralacije na nivou razmena ljudi, dobara i usluga. Mi to svakako smo godinama gradili taj odnos, pažljivo, jer nije u prošlosti bilo tako, da su nas i naš tržište zaobilazile moćne kompanije iz zemalja zapadne Evrope, sada je naprotiv situacija daleko daleko povoljnija i povazanija sa njima, tako da odnosi su obostrano zadovoljavajući.

Naša zemlja jednostavno želi, što na svakom koraku i ističe odlične odnose sa svim svetskim moćnim državama, ukoliko je taj odnos sa uzajamnim uvažavanjem, takav odnos smo uspeli izgraditi upravo zahvaljujući mudrosti rukovodstva države.

Činjenica da vojna neutralnost naše trajno opredeljenje ide u prilog tome da mi nismo ti, koji bi da nameću drugima argumente tenkovima i bombarderima, već pisanim i običajnim medjunarodnim javnim pravom. U politici se kristalno jasno zna da, tamo gde je stabilnost, tu je i napredak, odnosno suprotno, tamo gde je nestabilnost tu dolazi do stagnacije a najčešće nazadovanja i dekadencije.

Srbija kao zemlja je mnogo, isuviše mnogo puta kroz istoriju bila mesto koje ni jedan globalni sukob nije mogao da zaobidje, nadamo se i verujemo da ovoga puta, naša zemlja će uspeti da ostane po strani ne uvodeći nikom sankcije koje nisu nikad bile resenje. Srbija stremi ka svom evropskom putu u nadi da će uspeti da očuva najbolje odnose sa Rusijom. Nadamo se da će u svetu prevladati kojim čudom pravo, u odnosu na silu i želimo da verujemo da sile na vrhuncu svoje moći same po sebi neće biti pravo.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas RIA Novostima u pres-službi uprave Hersonske oblasti, koja je pod...

Ukrajina: Eliminisano oko 43.350 ruskih vojnika od početka rata

Prema tvrdnjama ukrajinskog generalštaba, Oružane snage Ukrajine eliminisale su, zaključno sa jučerašnjim danom, oko 43.550 ruskih vojnika. Od početka napada na Ukrajinu, 24. februara, do...

Nastavljaju se pritisci! Kosovska policija uhapsila dvojicu Srba

Dvojica državljana Srbije uhapšena su nakon što su pokušali da ilegalno pređu sa teritorije centralne Srbije na Kosovo, saopštila je Kosovska policija. Policija je saopštila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare