12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Srbija u iskušenjima izazvana krizom, čiji uzročnik svakako nije

Tekuća godina za čitavu planetu je takva, da skoro svaka država sveta se mora suočavati sa novonastalim prilikama. Od početka sukoba Rusije i Ukrajine, u medjunarodnim odnosima više ništa nije isto, neke nove forme ponašanja su na stolu. Započeli su munjeviti višedimenzionalni odgovori skoro kompletne zapadne hemisfere na reakciju Rusije u vidu sankcija, samim tim i naša zemlja nalazi se na prostoru na koji se indirektno odražavaju posledice tog sukoba.

Snažna sankcionisanja od strane medjunarodne zajednice, paketi sankcija Evropske unije koji su preduzeti prema Ruskoj Federaciji i politički pritisak najmoćnijih sila sveta, neminovno zauzimaju i prostor širih razmera. Snaga pritisaka i trpljenja premešta se na druge meridijane, pa tako i na našu Srbiju.

Predsednik Vučić suočen je sa novonastalom politikom odnosa svetskih sila prema Rusiji i upodobljavanju stava svih onih zemalja koje su od nekakvog značaja za dešavanja na Starom kontinetu. Naročito nakon reizbora na mesto šefa države, moćne zemlje očekuju od Srbije i našeg lidera prilagodjavanje politici koju sprovode, a sve dodatno komplikuje i otovreno pitanje koju i sama naša zemlja ima, a tiče se odnosa prema Kosovu i Metohiji. Prilikom posete Nemačkoj rukovodstvo te zemlje nedvosmisleno su izenli stav pred Predsednika Srbije o njihovim očekivanjima kada je naša zemlja u pitanju.

Da je Srbija savitljiva i igra po muzici koju sviraju moćne svetske sile, bili bi veličani i kovani u zvezde. Predsednik Srbije bio bi najhvaljeniji svetski političar. Medjutim, on se rukovodi interesima svoje zemlje, uz razumevanje svetskih okolnosti. Silom diplomatskog znanja predsednika, naša zemlja je medju retkim pod kapom nebeskom koja vodi slobodarsku i nazvisnu politiku u interesu gradjana.

U aspektu kratkoročne budućnosti svih evropskih država je uključeno i više pitanja, kao što su ekonomska izvesnost, energetska zavisnost, pa i pitanje bezbednosti granica i stanovništva u toliko više je cela pozicija komplikovanija.

Ako se Srbija medju retkim zemljama u Evropi odlučila na striktno držanje medjunarodnog prava u svim medjudržavnim odnosima, kao i potpisanih sporazuma i deklaracija i time pokazala državotvornost i odgovornost, što nije prema našoj državi u prošlosti puno puta bio slučaj. Iako prema nama nije bilo poštovano ono što je potpisano u prošlosti, mi se kao zemlja od integriteta držimo onih sporazuma na koje smo se obavezali.

Naš narod ima osobinu da gaji neku vrstu animoziteta prema sporazumima koji su potpisivani i u trenutku potpisivanja. Medjutim, vreme je najbolji sudija za sve te sporazume, koji su sada noseći stubovi naše državnosti, integirteta i suvereniteta na medjunarodnom polju. Dejtonski sporazum nam je doneo život, nasim sunarodnicima preko Drine. Kumanovski nam je garantovao celovitost naše zemlje, dok kod Briselskog sporazuma ono što tada nije delovalo adekvatno u vidu Zajednice srpskih opština, to je dan danas slamka spasa u pregovorima koji se vode sa drugom stranom.

To nas uči i usmerava kako da se u buducnosti kao država i narod ophodimo, a pre svega u odnosu na današnju situaciju i okolnosti u kojima se kao država nalazimo. U vremenu kada delovi medjunarodne zajednice iskazuju svoja očekivanja od naše države i kada su pritisci snažni na predsednika. On najbolje zna da treba odigrati mudro i taktički, da kao u fudbalu kada se meč zvršava i branimo rezultat, koji nam odgovara, da gurnemo loptu daleko od svog gola i damo je protivniku, ne bi li vreme iscurilo dok dodje do našeg gola.

Poteze koje će Srbija vuci mogu naizgled da odudaraju od našeg plana i programa. Medjutim, ti potezi su deo dugoročne strategije naše zemlje, rade u našu korist i ostavljaju nam prostor za manevrisanje.

Ne želeći krizu, bez ikakve umešanosti u sukob izmedju Rusije i Ukrajine, na ledja Srbije je stavljen ogroman teret, koji je veći od onoga koje podnosi svaka zemlja u Evropi.

U vremenu pred nama moguće je i trpljenje posledica u odnosu na naše stavove. Iracionalno je da možemo funkcionisati bez investicija i ulaganja u našu zemlju.Sa druge strane niti možemo bez fabrika a te fabrike ne mogu bez gasa.

Kao narod moramo da se probudimo i razumemo teret na ledjima Srbije koji se navaljuje. Treba prosejati sve aspekte i činjenice kroz sito i učiniti sve da što bezbolnije izadjemo iz krize, kojoj se ne nazire kraj.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare