7.1 C
Belgrade
7.1 C
Belgrade
30, mart, 2023

Srbija se ponovo nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o Ukrajini, ljudskim pravima

Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog podrivanja i pretnji teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine odnosno destabilizacije situacije u toj zemlji, kao i zbog situacije u Maliju i kršenja ljudskih prava.

Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Savet EU je 25. februara usvojio odluku (CFSP) 2023/4321 o restriktivnim merama kojom je na listu subjekata i tela koji podležu restriktivnim merama zbog podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine dodato 87 fizičkih lica i 34 subjekta.

Savet EU je 25. februara usvojio i odluku (CFSP) 2023/4341 o dodatnim restriktivnim merama portiv Rusije zbog njenih akcija na destabilizaciji situacije u Ukrajini.

Istoga dana Savet EU usvojio je i odluku (CFSP) 2021/4331kojom je proširena lista pojedinaca, pravnih lica, entiteta u tela pod restriktivnim merama zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i zloupotreba, kao i odluku (CFSP) 2023/4311 kojom se proširuje lista pojedinaca entiteta i subjekata pod restriktivnim merama zbog situacoije u Maliju.

Sa četiri nove odluke Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnih 13 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru prošle godine.

Nije se uskladila ni sa odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz jula 2022, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

 

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u krcatom Pioniru Valensiju – 92:73 u okviru 31. kola Evrolige

  Ekipa Duška Ivanovića je dobro otvorila utakmicu. Poenima Kampaca i Martina povela je na startu 4:0. Odgovorili su gosti, stigli do izjednačenja a onda...

Obradović: Barselona je zaslužila pobedu, kvalitetniji su tim

BEOGRAD - Trener košarkaša Partizana Željko Obradović izjavio je večeras da je Barselona zasluženo pobedila "crno-bele" u meču 31. kola Evrolige. Barselona je pobedila Partizan u...

HEMOFARM- pouzdan partner zdravstvenog sistema Srbije

Kompanija Hemofarm, lider na farmaceutskom tržištu Srbije i regiona, obeležila je petu godišnjicu inovativnog leka Corpos, namenjenog obolelima od multiple skleroze. U želji da...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare