27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

„Srbija ponovo jedna od najboljih u Evropi“

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 1,7 odsto

Takođe, Mali je naglasio da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), a prema kojima smo u prva tri meseca ove godine ostvarili rast BDP u iznosu od 1,7 odsto. Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat. Zaista je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Republika Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP“, naveo je ministar.

On je dodao i da je, prema trenutnoj fleš proceni Evrostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP, a izrazio je i uverenje da će tako biti i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će Eurostat objaviti u junu mesecu.

Ministar je podsetio i da je prema fleš proceni RZS, objavljenoj 5. maja ove godine, realni rast BDP u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,2% BDP, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi da je taj rast bio i veći.

Siniša Mali je naglasio i da je industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u aprilu ove godine veća za 33,9 odsto u odnosu na april 2020. godine, a da je u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8%. Kako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar – april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 odsto.

„Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije“, rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, kroz rast BDP otvara se i prostor za povećanje penzija i plata, čime se dalje radi na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

„Ne smemo zaboraviti ni da je Srbija prošlu, 2020. godinu, završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi, s obzirom da smo imali najmanji pad od -1 odsto. Imali smo veoma izdašne pakete podrške građanima i privredi, uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, i zaista možemo da budemo ponosni na postignute rezultate“, zaključio je ministar finansija.

 

izvor:b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Pošta Srbije otvorila novu ekspozituru u TC BIG u Pancevu

Nova pošta je modernog enterijera i dizajna, sa dva automatizovana šaltera na kojima se pružaju usluge uplate i isplate, prijema i isporuke pošiljaka, kao...

Direktor „Srbija voza“: Vozovi sve popularniji, uvedeni dodatni polasci za Egzit

Od danas pa do ponedeljka za vreme trajanja Egzita uvedene su posebne linije koje su zapravo dodaci na redovna 64 polaska. Udruživanje više država radi...

Ministar Mali: U pripremi je Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom, doprineće rastu izvoza

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio kako će sklapanje sporazuma povećati konkurentnost naše privrede, doprineti rastu izvoza, kao i da će otvariti vrata za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare