14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

„Srbija ponovo jedna od najboljih u Evropi“

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je realni rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 1,7 odsto

Takođe, Mali je naglasio da je Srbija ponovo ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o rastu bruto domaćeg proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Veoma smo zadovoljni rezultatima koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), a prema kojima smo u prva tri meseca ove godine ostvarili rast BDP u iznosu od 1,7 odsto. Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat. Zaista je neverovatno da, iako pandemija i dalje traje, Republika Srbija ostvaruje odlične rezultate na svim poljima i jedan je od lidera ne samo u borbi sa pandemijom, nego i u rastu BDP“, naveo je ministar.

On je dodao i da je, prema trenutnoj fleš proceni Evrostata, Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u Evropi kada je reč o stopi rasta BDP, a izrazio je i uverenje da će tako biti i nakon objavljivanja konačnih podataka za prvi kvartal, koje će Eurostat objaviti u junu mesecu.

Ministar je podsetio i da je prema fleš proceni RZS, objavljenoj 5. maja ove godine, realni rast BDP u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne, iznosio 1,2% BDP, te da se sada, kada su objavljeni konačni podaci, vidi da je taj rast bio i veći.

Siniša Mali je naglasio i da je industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u aprilu ove godine veća za 33,9 odsto u odnosu na april 2020. godine, a da je u odnosu na prosek 2020. godine veća za 5,8%. Kako je dodao, industrijska proizvodnja u periodu januar – april 2021. godine, u odnosu na isti period 2020. godine, veća je za 10,1 odsto.

„Sve ovo su brojevi kojima možemo da budemo veoma zadovoljni i koji nam pokazuju da su mere ekonomske pomoći i podrške građanima i privredi, koje smo doneli u cilju ublažavanja posledica pandemije, bile dobre i da su ispunile svoju svrhu, da se sačuva privreda i da se očuva životni standard građana Srbije“, rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, kroz rast BDP otvara se i prostor za povećanje penzija i plata, čime se dalje radi na poboljšanju kvaliteta života građana Srbije.

„Ne smemo zaboraviti ni da je Srbija prošlu, 2020. godinu, završila sa jednim od najboljih rezultata u Evropi, s obzirom da smo imali najmanji pad od -1 odsto. Imali smo veoma izdašne pakete podrške građanima i privredi, uspeli smo da očuvamo proizvodne kapacitete i radna mesta, i zaista možemo da budemo ponosni na postignute rezultate“, zaključio je ministar finansija.

 

izvor:b92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare