28 C
Belgrade
28 C
Belgrade
16, avgust, 2022

Srbija je danas uspravna i ponosna da obeleži i seti se svoje prošlosti

Na današnji dan konkretno 17.marta 2004.godine desio se stradalnički egzodus Srba na Kosovu i Metohiji.

Martovski pogrom bio je sistemska i planska akcija etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, predvođena ekstremistima OVK. Za 48 sati je etnički očišćeno šest gradova i 10 sela.

Ubijeno je najmanje 19 osoba, a povređeno je oko hiljadu. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.

Bolna sećanja i martovske rane nikad neće biti zaceljeni.Medjutim, sada je Srbija na čelu sa Predsednikom Vučićem kadra i suverena da obeležava godišnjice, kako se ovakvi zločini ne bi zaboravili i kako se nikada više ne bi ponovili. To je značajna poruka i pordška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uz to da i danas zajedno, pored svih pritisaka i napada se borimo da sačuvamamo mir i stabilnost.

Veoma je važno za čitavo naše društvo da održimo kulturu sećanja na bolna dešavanja iz naše prošlosti. Država Srbija u ovom trenutku radi izrazito na tom planu u raznim svojim aktivnostima. Ranija državna rukovodstva nisu ni imala hrabrosti ili volje da se brinu o značajnim datumima i ranama svog naroda. Sada kroz širi društveni i politički segment je uvrežena realna slika stradanja Srba, ne samo na Kosovu i Metohiji, već širom prostora bivše Jugoslavije.

Odgovorno državno rukovodstvo na čelu sa Vučićem napravilo je dramatičan zaokret u odnosu države prema važnim datumima za ceo srpski rod. Do skoro je gotovo bilo sramtono i stidno pominjati vreme progona i stradanja Srba iz razloga jer je tada takav manir bivše vlasti bio da nisu uopšte marili za osećaj i privrženost naroda svojim bolnim uspomenama i patnji koju je preživeo.

Od heroja sa Košara koji su sigurno nas zadužili i zasluženo dobili pažnju na svaki mogući način, preko filma Dara iz Jasenovca koji je ovekovečio stradanje Srba u logorima širom današnje Hrvatske, preko podizanja spomenika srpskim ratnicima na Kosovu, to su sve stvari koje su bile nazamislive za vreme režima koji je vodio zemlju pre Vučića. Neke stvari su višedimenzionalno značajne u tom pravcu i smeru i tek će se u budućnosti iskazati velika vrednost, smelosti da se jasno i glasno kaže da u odredjenom istorijskom vremenu srpski narod bio je žrtva agresije.

Uočljivo je izrazito poštovanje i naklon državnog rukovodstva prema žrtvi koju je narod podneo ne bi li sačuvao sopstveno postojanje i na tim temeljima baštinimo jaču i čvršću vezu za budućnost.

Tužno da gotovo bez ikakve reakcije, osim protesnih nota, nije bilo od tadašnje „demokratske vlasti“ u odnosu na egzodus kakav ni jedan evropski narod do tada nije doživeo nakon Drugog svetskog rata. Oni su tada bili „vizionari“ gledali su budućnost, tj nije ih zanimala prošlost, medjutim tako su i sami na kraju odbačeni od sopstvenog naroda.

Bez prošlosti na čvrstim temeljima realnosti u shvatanju iste, nema ni napredne budućnosti. A upravo tu je medja izmedju aktuelnog državnika i Predsednika Srbije koji je prvi povukao odlučno poveo državu napred, ali sa isto tako uvažavanjem naše prošlosti i tu je jedna od mnogih granica koja odvaja lidera jednog naroda od činovnika nečijih drugih interesa koji bi najradije da se sakriju i ne obraćaju pažnju na mučne i bolne teme i datume.

Kažu da je ravnodušnost jedna od najgorih osobina i s tim da treba imati zahvalnost i osećaj za nedaće koje su nas u prošlosti zadesile i upravo zlo vreme svačemu čoveka nauči i u nadi da se nikada ne ponovi i ne zaboravi!

Kao što glasi pozanta misao koju vredi istaći, „Budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti“!

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić sutra će razgovarati sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo. Sastanak će biti održan u 09.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata...

Rusi odbili prelet britanskog aviona: “To je namerna provokacija”

Velika Britanija je podnela zahtev za prelet izviđačkog aviona preko teritorije Ruske Federacije, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su dobile zadatak da spreče narušavanje granice,...

Gutereš se u četvrtak sastaje sa Zelenskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare