27.6 C
Belgrade
27.6 C
Belgrade
7, jul, 2022

Srbija dobija nacionalnu školu civilnog vazduhoplovstva: Šta je planirano?

Beograd — Čuvena pilotska akademija u Vršcu postoji gotovo sedam decenija.

U njoj je prva letačka iskustva prošlo 2.500 polaznika, a ovih dana prešla je u nadležnost Ministarstva prosvete i postala deo sistema obrazovanja.

Ugovorom je imovina sa SMATSE (Kontrole letenja Srbije i Crne Gore) preneta na Republiku Srbiju.

Vlada Srbije istovremeno je donela odluku o osnivanju Visoke škole strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu čime će biti rešeno pitanje obrazovanja pilota, kontrolora leta i inženjera u okviru državnog sistema obrazovanja.

Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete zadužena za dualno obrazovanje kaže za RTS da je važno da se postigne sve do početka naredne godine, jer je to veliki izazov. Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije ističe da će na jednom mestu objedinjena sva zanimanja u sektoru vazdušnog saobraćaja.

Gabrijela Grujić je izjavila da je u Strategiji razvoja dualnog brazovanja doneta odluka da se osnuje visoka strukovna škola koja će u formalnom obrazovanju obrazovati pilote, kontrolole leta, mehaničare, pre svega za naše kompanije, ali i za kompanije koje se sklopili memorandum, kakva je „MTU“.

„Aerodrom Vršac je odgovarao onome što je zamišljeno, da se podigne jedan centar za nivo srednjeg i visokog obrazpvanja, jer kompanije koje dolaze zahtevaju znanje u visokim tehnologijama. Ovo je istorijski trenutak za naše obrazovanje, za ministarstvo i razvoj vazduhoplovstva i velika podrška mladim vazduhoplovcima“, izjavila je Grujićeva.

Goran Cvijović navodi da će to biti nacionalna škola civilnog vazduhoplovstva.

„Na jednom mestu objedinjena sva zanimanja u sektoru vazdušnog saobraćaja. Pravi se veliki centar koji će možda biti među dva ili tri centra u Evropi. Važno je da će školovanje biti pod licencama Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja“, istakao je Cvijović.

Kaže da je iz većine svetskih kompanija dosta mladih ljudi tokom kovid krize došlo u Srbiju.

„Oni koji završe avio-akademiju rade u avio-kompanijama, u avio-industriji. To su zanimanja koja su dobro plaćena i dobro tražena. Potrebe za tim kadrovima ne jenjavaju. Očekujemo da ovaj centar bude u punom kapacitetu 1. januara 2024.“, napominje Cvijović.

Grujićeva napominje da je Visoka strukovna škola osnovana na Vladi i da je važno da se postigne sve do početka naredne godine, jer je to veliki izazov.

„Imamo internacionalni sistem obrazovanja. Razmišljali smo o osnivanju dualnog obrazovanja dugoročno. Kada posedujete standarde EASA-e, to znali da očekujem da 2024. pružimo priliku da studenti iz celog sveta mogu ovde da se školuju“, kaže Grujićeva.

Cvijović dodaje da je simulator u Vršcu sertifikovan od strane EASA-e, i da se nada da će 1. marta 2022. imati certifikovan centar za obuku pilota u Srbiji i da će onda za godinu, godinu i po dana imati pilote sa tim dozvolama.

 

izvor:beta

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajina ljuta: Turska nije smela da pusti ruski brod!

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je ruskom brodu, za koji se tvrdi da je prevozio ukrajinsko žito, dozvoljeno da napusti tursku...

Pripadnici ROSU se povukli iz Štrpca

Cilj je zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini, saopštila je Kancelarija za KiM. Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena oko...

Slobodarska partija Austrije: Srbiji se ne može nametati spoljna politika

Harald Vilimski ističe da je spoljna politika nadležnost svake države i da niko spolja ne treba da se meša u to. Slobodarska partija Austrije (FPO)...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare