18.8 C
Belgrade
18.8 C
Belgrade
6, jul, 2022

Srbi na KiM bez verskih prava i sloboda

Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji odlučila je da do daljeg prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda Srba, odnosno otvorene etničke i verske diskriminacije.

Ova odluka koju je prekjuče objavio manastir Visoki Dečani usledila je nakon što je kosovska policija zabranila služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini.

– Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice, SPC na Kosovu i Metohiji je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj crkvi nanosi štetu svim građanima KiM – navodi se u objavi manastira Dečani.

Dodaje se da je na otvoreno nepoštovanje sudskih odluka od privremenih institucija u Prištini i potpisanih sporazuma koje garantuju EU i OEBS, SPC upozorila međunarodne predstavnike i ukazala na potrebu za posebnim mehanizmima u zaštićenim zonama verskog i kulturnog nasleđa. I dok iz ovog manastira napominju da se i u najnovijem izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama ukazuje na nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine o povraćaju 24 hektara zemlje u vlasništvo manastira, Osnovno tužilaštvo u Peći, kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku, pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani.

Foto I. Marinković

Međutim, nepoštovanje sudske odluke o vraćanju manastiru Visoki Dečani, zabrana održavanja liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini, sprečavanje autobusa sa vernicima da odu u manastire na liturgiju, samo su neki od primera kršenja verskih prava i sloboda Srba na Kosovu i Metohiji.

Foto P. Milošević

– Nažalost, zabrana liturgije u Prištini nije jedinstven slučaj jer se to proteklih godina često dešavalo u mnogim povratničkim mestima, gde su se Srbi susretali o slavama i praznicima, a sveštenici sprečavani da služe liturgije na ruševinama crkvi – ističe Aleksandar Gudžić, istoričar iz Gračanice, napominjući da su verska prava i slobode garantovani čak i ustavom takozvanog Kosova.

Najviši zakonodavni akt samoproglašene države, napominje istoričar Aleksandar Gudžić, garantuje slobodu veroispovesti i postavlja se pitanje zašto bi sveštenici na Kosovu i Metohiji morali predstavnicima vlasti da najavljuju liturgije, odnosno verske obrede, što je sada slučaj

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbedne koridore u Crnom...

Makron: Nema alternative dijalogu između izraelskih i palestinskih vlasti

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da razgovori o oživljavanju nuklearnog programa između svetskih sila i Irana iz 2015. godine, moraju da uspeju...

Predsednik Vučić poručio najboljim studentima: „Sve mogu da vam oduzmu, ali znanje je vaše zauvek“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao svečanoj dodeli stipendija „Dositeja“ najboljim studentima u organizaciji Fonda za mlade talente Republike Srbije. Svečana dodela održala se...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare