6 C
Belgrade
6 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Srbi iz Kosovskog Pomoravlja poslali podršku sunarodnicima na severu: Vaša borba je i naša

Više od 5.000 Srba iz Kosovskog Pomoravlja okupilo se danas na centralnom trgu u Gornjem Kuscu sa kog su poslate poruke solidarnosti sunarodnicima na severu Kosova, a od prištinskih institucija zatraženo poštovanje dogovorenih sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju četvorice predsednika opština sa srpskom većinom u Partešu, Klokotu, Ranilugu i Novom Bradu, odnosi srpske i albanske zjednice u Kosovskom Pomoravlju su korektni, ali centralne institucije u Prištini vrše pritisak na institucije srpske zajednice i građane, kao i na njihova prava.

“Zbog sve češćih neosnovanih pritisaka od strane centralnih institucija u Prištini, usmerenih na građane i institucije u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju, kao i prema građanima srpske zajednice u ostalim opštinama, primoravanja pripadnika KPS iz srpske zajednice da prihvate agažovanje na severu Kosova, ukidanja socijalnih primanja gradjanima srpske zajednice od strane centralnih institucija u Prištini, pojačane kontrola i kažnjavanja građana srpske zajednice, a naročito onih koji upravljaju vozilima sa tablicama RS od strane KPS policije, konstantnog montiranja procesa od strane specijalnog tužilaštva u Prištini usmerenih na gradonačelnike opština sa srpskom većinom, tražimo od institucija u Prištini i gospdina Kurtija da prestanu sa konstantnim pritiscima i narušavanjem dobrih odnosa izmedju dve većinske zajednice u Kosovskom Pomoravlju”, navodi se u saopštenju i pozivaju institucije u Prištini da prestanu sa kršenjem prava srpske zajednice, kao i da što pre krenu sa formiranjem ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom.

Predsednik opštine Novo Brdo Saša MIlošević poručio je da narod iz Kosovskog Pomoravlja, složno i jedinstveno podržava svoje sunarodnike na severu Kosova.

”Vaša demokratska borba je i naša borba, vaše stradanje je i naše stradanje”, rekao je Milošević.

Poslata je poruka centralnim institucijama da prestanu sa terorom nad srpskim narodom na Kosovu a od Aljbina Kuritija je zatraženo da što pre krene sa poštovanjem dogovorenih sporazuma i formiranjem Zajednice srpskih opština.

U narednom periodu pratiće se sve aktivnosti usmerene protiv građana i institucija u opštinama sa srpskom većinom u Kosovskom Pomoravlju.

“Mi gradonačelnici i odbornici srpske zajednice u skupštinama opština, donećemo odgovarajuće odluke o daljim aktivnostima i učestvovanju u kosovskim institucijama”, dodaje se u zajedničkoj izjavi predsednika opština.

Skupu podrške u Gornjem Kuscu kojem je prisustvovalo više od pet hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja, ukazano je na probleme koje srpska zajednice ima u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i kulture, a posebno na položaj i svakodnevne teškoće mladih.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Haos u Podgorici, Vukčević tvrdi – nije bilo kvoruma

Predsednik Izborne komisije Podgorica Veselin Vukčević saopštio je da je "manjina u izbornoj komisiji pokušala da proglasi konačne rezultate" tvrdeći da je u nastavku...

Ministarka Đedović sastala se sa ambasadorkom Nemačke, razgovarale o energetskoj saradnji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku...

Global Glass preuzeo staklaru u Paraćinu -investicije i nova radna mesta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je fabriku stakla u Paraćinu, zajedno sa novim vlasnicima, predstavnicima švajcarsko-slovenačkog konzorcijuma Global Glass i najavila investicije veće...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare