28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Srbi blokirali put prema Leposaviću

U severnom delu Mitrovice su se nešto posle 17.30 časova oglasile sirene za vazdušnu opasnost. To je znak građanima da se nešto priprema.

Aljbin Kurti je na Jarinje poslao specijalce sa automatskim puškama.

Ispred novoformirane baze interventne pogranične jedinice tzv. kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje raspoređeno je više pripadnika ove jedinice sa automatskim naoružanjem kao i sa kompletnom opremom (šlemovi, panciri).

Srbi su formirali barikade i zaprečili put Albanskim specijalcima u mestima Rudare i Zupče, kao što se može videti na fotografijama.

Foto: Novosti

Policija tzv. Kosova zatvorila je administrativni prelaz „Brnjak“

Oko 18:15 časova pripadnici policije tzv. Kosova zatvorili su administrativni prelaz na Brnjačkom mostu i tako blokirali sav promet putnika i robe preko ovog prelaza i iz pravca AP KiM.

Situacija je identična i na administrativnom prelazu Rudnica, s tim što policija propušta samo vozila sa kosovskim registarskim oznakama.

Albanci se gomilaju kod mosta u Južnoj Mitrovici

U južnom delu Kosovske Mitrovice, odmah posle Glavnog mosta koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, nalazi se oko 200 okupljenih Albanaca.

Podsetimo, sirene za vazdušnu opasnost prvo su se oglasile u severnom delu Mitrovice nešto posle 17.30 časova.

Srbi blokirali put prema Leposaviću

Oko 18 časova, lokalni Srbi blokirali su put, na oko 500 metara od objekta PS, prema Leposaviću tzv. Pogranične policije za Leposavić.

Na Rudaru ima oko 100 Srba, dok se, prema saznanjima „Novosti“ u Bošnjačkoj mahali okupio veći broj Albanaca.

Narod se okuplja u centru Severne Mitrovice

Građani su počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice u kojoj se od 17. 40 časova čuju sirene za uzbunu, a prema nezvaničnim informacijama, narod će krenuti ka mestu Rudar kod Zvečana gde će postaviti barikade, javlja Kosovo online.

Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske.

Blokirani putevi

Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča – potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira policije tzv. Kosova za region Sever Besim Hoti. Nešto pre 18 časova u Kosovskoj Mitrovici su aktivirane sirene za uzbunu.

U mestu Rudare, opština Zvečan, kod „Krsta“ izvršena je blokada puta sa nekoliko kamiona koje su postavili lokalni Srbi.

Trenutna situacija na KiM

Jezive pretnje Albanaca

Albanci sa KiM su već počeli da prete Srbiji i predsedniku naše zemlje Aleksandru Vučiću.

Visar Kelmendi objavio je na Tviteru da će Aleksandar Vučić i Srbija proći kao Irak i Sadam Husein.

Petković sa Srbima sa KiM

U Raški je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

Sastanku u Domu Kulture „Gradac“, koji počeo je u 16 časova, prisustvovali su predstavnici Srpske liste, privremenih opštinskih organa, načelnici okruga, direktori javnih ustanova kao i preduzeća sa Kosova i Metohije.

Sastanak je održan povodom poslednjeg poteza Prištine da od 1. avgusta počne primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta.

Sirene u Mitrovici

Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

Prema nezvaničnim informacijama, pripremaju se barikade kod krsta u mestu Rudare, na regionalnom putu Priština-Leposavić, nedaleko od Zvečana.

Kako je najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad našim narodom na KiM:

– Ako neko misli da je moguće da ponovi 17. mart 2004. ili da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i tako posao jednom zauvek završe i da Srba neće biti – to se neće dogoditi. Sve što želimo je samo mir.

Predsednik Vučić je prethodno upozorio da haos na KiM kreće večeras u ponoć i da su na administrativnim prelazima već raspoređene dve specijalne jedinice.

– Poslali su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dve jedinice sa 21 tonom goriva sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica – naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da situacija nikad nije bila kompleksnija nego sad i da je mnogo ozbiljnije nego ikada.

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare