19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

Spasovdanska litija u Beogradu

Predstavnici Grada, sveštenici, građani, predvođeni patrijarhom srpskim Porfirijem, krenuli su u Spasovdansku litiju ulicama glavnog grada, u slavu Beograda.

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama u 19 sati krenula je litija koju predvodi patrijarh Porfirije.

Litija je formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kolona kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana preko Slavije i dalje Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će biti služen moleban za Beograd i njegove stanovnike, a patrijarh će održati litiju.

Odmah za patrijarhom u litiji su lekari i medicinski radnici koji se više od godinu dana bore za živote u pacijenata u kovid sistemu.

Litiju predvodi patrijarh Porfirije

Litiju predvodi patrijarh Porfirije

U litiji učestvuju predstavnici Grada Beograda, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i građani. Takođe, prisutan je i iguman sa Hilandara.

Zbog epidemije koronavirusa, litija izgleda nešto drugačije pošto su građani podeljeni u grupe i zamoljeni da nose zaštitne maske.

Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda.

Na Trgu Slavija puštena je srpska himna „Bože pravde“.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić. Prošle godine, zbog pandemije koronavirusa, litije nije bilo.

Saobraćaj u ovom delu grada zatvoren je od 19 do 21 čas.

Simbol stalnog uzdizanja grada iz pepela

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prestonicu, u čast obnove i napretka, grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti.

Današnju formu slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je predlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine sagrađena Vaznesenjska crkva.

Ova crkva uspela je da sačuva originalni barjak Uprave grada.

Na trgu Slavija puštena je himna

Na trgu Slavija puštena je himna „Bože pravde“

Obeležavanje Spasovdana u Beogradu počelo je jutros liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije.

Veliki značaj Spasovdana u narodu 

Spasovdan je pokretni praznik, ali se uvek praznuje u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Koliki mu je značaj oduvek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan 1354. godine.

Veliki broj građana u litiji

Veliki broj građana u litiji

Osim kao stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao Krsna slava, ali i zavetina za čitavo selo.

Ne rade se danas teški poslovi, u znak poštovanja prema velikom prazniku koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

 

rts

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare