-2.5 C
Belgrade
-2.5 C
Belgrade
5, februar, 2023

Španija odgovorila da li će priznati nezavisnost tzv. Kosova

Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, kako su to nedavno objavili albanski mediji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ističu da je stav Madrida o nepriznavanju samoproklamovane nezavisnosti Kosova nepromenjen.

„Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine. U tom smislu, ponovno pokretanje dijaloga smatramo dobrom vešću“, navodi se.

„Neophodno je iskoristiti trenutak i pokušati postići prihvatljiv sporazum za obe strane i poštujući međunarodno pravo. Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kojeg u potpunosti podržavamo. S naše strane, spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo, u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana“, odgovor je Ministarstva spoljnih poslova Španije za Kosovo onlajn.

Pojedini prištinski mediji objavili su danas vest da će Španija, koja se smatra zemljom EU koja ima najrigidniji stav prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracija piše da je Španija već donela ovu odluku.

„Bivši španski ministar spoljnih poslova Žozep Borelj, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracija izjavu „dobro obaveštenog diplomate“.

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obaveštene o njenom postojanju.

Kosovo onlajn je povodom ovih tvrdnji stupilo u kontakt s Ministarstvom spoljnih poslova Španije, koje je negiralo ovakve medijske navode.

 

izvor:kosovoonline

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Aleksija Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na...

Papa Franja završio posetu Južnom Sudanu poručivši: Odbacite „slepi bes nasilja“

Papa Franja završio je danas posetu Južnom Sudanu i na rastanku pozvao ljude ove zemlje da steknu imunitet na "otrov mržnje", da bi nakon...

Preminuo bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf

Bivši predsednik Pakistana, general Pervez Mušaraf, nakon duže bolesti preminuo je u 80. godini u bolnici u Dubaiju, gde je od 2016. godine živeo...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare