6 C
Belgrade
6 C
Belgrade
3, decembar, 2022

Složni Srbi od Štrpca do Leposavića

Srpski zvaničnici na Kosovu i Metohiji oglasili su se povodom skorašnjih dešavanja u pokrajini.

Gradonačelnik Novog Brda Saša Milošević izjavio je da Srbi iz Pomoravlja pružaju snažnu podršku Srbima sa severa Kosova u njihovoj „mirnoj i časnoj borbi za bolju budućnost“.

– Naš srpski narod na Kosovu nalazi se na udaru već dugo vremena, a svakoga dana naš život na vekovnim ognjištima postaje sve teži. I to najbolje zna naš narod u Pomoravlju… u Kuscu, Ranilugu, Partešu, Gnjilanu, pa sve do Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka, Mitrovice. Teret zuluma za nas je postao pretežak, prekidaju nam slave i preslave, svadbe i krštenja, atakuju na naše crkve i manastire. Zato razumemo i pružamo punu podršku našoj braći i sestrama sa severa Kosova u njihovoj mirnoj i časnoj borbi za bolju budućnost na ovim prostorima naveo je Milošević na Fejsbuku.

Predsednica opštine Gračanica LJiljana Šubarić izjavila je da su Srbi sa centralnog Kosova ujedinjeni i složni uz svoju braću i sestre na severu.

– Kontinuirano nasilje nad našim narodom i institucijama širom Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija, sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjima, a sada i ogoljenim nasiljem pokazuje jasnu nameru Prištine i konačan cilj Aljbina Kurtija, da Srba nema na ovim prostorima navela je Šubarić na Fejsbuku.

Šubarić je navela da je odluka Srba sa severa Kosova da napuste kosovske institucije pravedna i ima za cilj zaštitu prava Srba garantovanih sporazumima, ali i ljudskih prava na život dostojan čoveka.

– I mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvrstu i nepodeljenu podršku našoj braći i sestrama na severu, nikad ujedinjeniji u svim izazovima koji su pred nama. I ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim sve relevantne faktore, da i mi Srbi, na jugu znamo šta moramo učiniti zaključila je Šubarić.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je danas da Srbi iz Sirinićke Župe još snažnije i jedinstvenije pružaju punu podršku Srbima sa severa Kosova koji, kako navodi, proživljavaju zulum koji nameće kosovski premijer Aljbin Kurti.

– Muke kroz koje prolaze naša braća i sestre na severu Kosova i Metohije nama su dobro poznate i zato im danas još snažnije i jedinstvenije pružamo punu podršku u njihovom dostojanstvenom zalaganju za život dostojan čoveka u 21. veku. Svi smo mi svedoci institucionalnog nasilja koji Kurti sprovodi protiv našeg naroda na Kosmetu! Sa velikom pažnjom pratimo poslednjih meseci dešavanja na severu Kosmeta gde naši sunarodnici proživljavaju zulum koji nameće Kurti naveo je Jevtić na Fejsbuku.

Jevtić naglašava da su pritisci sa kojima se suočava država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić iz dana u dan sve veći.

– Naša Sirinićka župa je na udaru već godinu dana, upadi specijalnih policijskih snaga i maltretriranje naših sugrađana na naše slave i praznike jasna su poruka srpskom narodu i zbog toga smo zabrinuti za naš ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji, za naš život u Sirinićkoj župi jer hoće da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta! Zato naš odgovor na takve podle planove jeste i treba da bude još čvršće jedinstvo svih Srba od Štrpca do Leposavića! zaključuje Jevtić.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Tortura Prištine se nastavlja: Uhapšenom Srbinu na Kosmetu određen jednomesečni pritvor

Gavrilu Milosavljeviću uhapšenom u četvrtak popodne u Isotku na Kosmetu, po zahtevu Specijalnog tužilaštva, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini,...

Magični cvet koji cveta samo jednu noć u godini: Da li znate o kome je reč?

Životni vek ovog cveta je veoma kratak Ljubitelji biljaka smatraju da je ovo jedan od najlepših, ali ujedno i cvet koji ima najkraći životni vek....

Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare