24.8 C
Belgrade
24.8 C
Belgrade
7, jul, 2022

Slovenačka ministarka: Srbija ima podršku

Slovenija daje podršku Srbji na putu ka EU i kao predsedavajuća će pratiti region zapadnog Balkana sa posebnom pažnjom.

Ovo je izjavila danas ministarka bez portfelja Helena Jaklič, zadužena za odnose izmedju te zemlje i slovenačkih nacionalnih zajednica u susednim državama.

Jakličeva je posle sastanka sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordanom Čomić, rekla da je zadovoljna razgovorima koje je imala u Srbiji i da su bili suštinski.

Ona je ocenila da Srbija dosta radi na problemima manjina u zemlji i da je slovenačka zajednica zadovoljna što je Jekličeva baš ovde imala svoju prvu zvaničnu posetu Slovencima van domovine.

Prema njenoj oceni, na taj način se nastavlja dobra saradnja izmedju slovenačke zajednice i Vlade Srbije i to će, kako kaže stvarati pozitivne korake i u bubućim odnosima.

Jakličeva je podsetila da će Srbija sledeće godine spovesti popis stanovništva na koji treba da se prijave i budu upisani i predstavnici manjinskih zajednica.

Čomićeva je novinarima u Palati Srbija nakon sastanka sa Jaskličevom rekla da su razgovarale o položaju slovenačke nacionalne manjine i o zajedničkim poslovima koje mogu da imaju vlade Srbije i Slovenije, a to je, kako kaže, zajednički rad na upisu članova slovenačke zajednice u poseban birački spisak.

„Da zajedno radimo na objašnjavanju potrebe da učestvuju u popisu i da podržimo ono što inače radimo na zahtev slovenačkog nacionalnog saveta, a to je bolje predstavljanje u medijima“, rekla je Čimićeva.

Ona je podsetila da dve zemlje dele mnogo zajedničke istorije, a da će tek podeliti mnogo zajedničke budućnosti u EU.

„Nadam se da ćemo zaslužiti njihovo savezništvo, podršku i prijateljstvo u naporima kojim se Srbija reformiše i evropski menja“, rekla je Čomićeva.

 

agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kokoškov i zvanično u Bruklinu

Srpski košarkaški trener Igor Kokoškov i zvanično je predstavljen u Bruklin Netsima. On će od sezone 2022/23 biti jedan od asistenata Stiva Neša, objavio...

Nedović se vraća u Zvezdu posle deset godina

Doskorašnji bek Panatinaikosa Nemanja Nedović od naredne sezone ponovo će igrati u Crvenoj zvezdi. Zvezda, koja je u prethodnoj sezoni osvojila tri trofeja, prolazi kroz...

Austrijanci zabrinuti za snabdevanje energijom

Velika većina Austrijanaca zabrinuta je za snabdevanje energijom, pokazuje istraživanje instituta “Galup”. Čak 83 odsto građana Austrije strahuje da bi moglo doći do problema u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare