14.1 C
Belgrade
14.1 C
Belgrade
9, decembar, 2022

Slovenačka ministarka: Srbija ima podršku

Slovenija daje podršku Srbji na putu ka EU i kao predsedavajuća će pratiti region zapadnog Balkana sa posebnom pažnjom.

Ovo je izjavila danas ministarka bez portfelja Helena Jaklič, zadužena za odnose izmedju te zemlje i slovenačkih nacionalnih zajednica u susednim državama.

Jakličeva je posle sastanka sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordanom Čomić, rekla da je zadovoljna razgovorima koje je imala u Srbiji i da su bili suštinski.

Ona je ocenila da Srbija dosta radi na problemima manjina u zemlji i da je slovenačka zajednica zadovoljna što je Jekličeva baš ovde imala svoju prvu zvaničnu posetu Slovencima van domovine.

Prema njenoj oceni, na taj način se nastavlja dobra saradnja izmedju slovenačke zajednice i Vlade Srbije i to će, kako kaže stvarati pozitivne korake i u bubućim odnosima.

Jakličeva je podsetila da će Srbija sledeće godine spovesti popis stanovništva na koji treba da se prijave i budu upisani i predstavnici manjinskih zajednica.

Čomićeva je novinarima u Palati Srbija nakon sastanka sa Jaskličevom rekla da su razgovarale o položaju slovenačke nacionalne manjine i o zajedničkim poslovima koje mogu da imaju vlade Srbije i Slovenije, a to je, kako kaže, zajednički rad na upisu članova slovenačke zajednice u poseban birački spisak.

„Da zajedno radimo na objašnjavanju potrebe da učestvuju u popisu i da podržimo ono što inače radimo na zahtev slovenačkog nacionalnog saveta, a to je bolje predstavljanje u medijima“, rekla je Čimićeva.

Ona je podsetila da dve zemlje dele mnogo zajedničke istorije, a da će tek podeliti mnogo zajedničke budućnosti u EU.

„Nadam se da ćemo zaslužiti njihovo savezništvo, podršku i prijateljstvo u naporima kojim se Srbija reformiše i evropski menja“, rekla je Čomićeva.

 

agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare