18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Sijarto: Kupovina gasa nije ideološko pitanje

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da kupovina prirodnog gasa nije ideološko pitanje.

Sijarto je na pres konferenciji nakon posete Moskvi, tokom koje je razgovarao o kupovini dodatnih količina gasa od Rusije, rekao da su izjave zapadnoevropskih političara da njihove države više ne zavise od ruskih energenata u suprotnosti sa inicijativom Evropske komisije (EK) da potrošnja gasa bude smanjena 15 odsto.

Dodao je da je poslednjih meseci od vodećih zapadnoevropskih političara slušao da su sve rešili, prenosi portal Index.hu.

„Rešili su alternativne izvore, kupili prirodni gas odnekud, oslobodili se zavisnosti od Rusije. To su rekli zapadnoevropski političari. Čemu onda alarm?“, postavio je pitanje Sijarto.

Prema njegovim rečima, kupovina gasa nije ideološko, već fizičko pitanje, jer, kako je naveo, posle nekog vremena postaje jasno da li ima prirodnog gasa ili ga nema.

„Posle nekog vremena dolazi grejna sezona i onda je džaba političarima da pričaju da prirodnog gasa ima kad ga nema“, rekao je Sijarto.

Evropska komisija predložila je 20. jula plan kojim se predviđaju hitne mere u cilju energetske bezbednosti cele EU u slučaju „izglednog scenarija“ da Rusija potpuno zaustavi isporuke gasa zemljama članicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je neophodno da u svih 27 zemalja EU bude smanjena potrošnja gasa 15 procenata kako bi Unija „pregurala“ predstojeću zimu.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare