11.9 C
Belgrade
11.9 C
Belgrade
18, oktobar, 2021

Si: „Ujedinjenje Kine istorijski cilj“

Predsednik Kine Si Đinping naveo je da je ujedinjenje Kine istorijski cilj i da mora da bude ispunjen

On je, govoreći na obeležavanju 110 godina kineske revolucije obećao neizbežnu „reunifikaciju“ sa Tajvanom „mirnim putem“.

Kineska medijska grupa (CMG) smatra da je ta izjava pokazala njegovu čvrstu odlučnost u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Neprekidni topli aplauz nakon obraćanja kineskog predsednika na konferenciji povodom 110. godišnjice revolucije 1911. godine pokazao je da je on izrazio zajedničke težnje kineske nacije, piše CMG.

Ostvarenje potpunog nacionalnog ujedinjenja leži u temeljnim interesima kineske nacije, a takođe je i nedovršeni uzrok Revolucije 1911. Kina se mora ponovo ujediniti. To je istorijski zaključak razvoja odnosa između dve obale Tajvanskog moreuza više od 70 godina, a ujedno je i neizbežan zahtev za veliko podmlađivanje kineske nacije u novoj eri, navodi se u komentaru.

Sa druge strane, predsednica Tajvana Cai Ing-ven najavila je da će ta nepriznata zemlja nastaviti da jača odbrambene kapacitete kako bi se osiguralo da to ostvo niko ne može da primora da prihvati put koji je odredio Peking, a koji ne nudi ni slobodu ni demokratiju.

Obraćajući se na skupu upriličenom povodom Dana državnosti, Cai je izrazila nadu da će se tenzije u Tajvanskom moreuzu smiriti i ponovila da Tajvan neće „delovati ishitreno“.

Izvorb92

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Održana vežba GSS na „via ferati“ Gornjak

U "via ferata" vežbi spasavanja učestvovala su 32 spasioca Gorske službe spasavanja, a vežbu je finansiralo Ministarstvo odbrane. BEOGRAD - Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS)...

Od danas kombinovana nastava u Beograd, Vrnjačkoj Banji i Šapcu

Prema podacima Instituta "Batut", od 7. do 13. oktobra potvrđeno je 3.442 (0,45 odsto) obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina, saopštilo...

Ministar spoljnih poslova Austrije: EU mora još više da ispruži ruku Zapadnom Balkanu

Inače ministar Mihael Linhart je, po stupanju na dužnost, kao prvu destinaciju za službeno putovanje izabrao Bosnu i Hercegovinu, šaljući time signal da je...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare