23 C
Belgrade
23 C
Belgrade
1, jul, 2022

Si Ðinping pozvao zemlje BRIKS da se udruže protiv sankcija

Kineski predsednik Si Ðinping pozvao je danas Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, članice grupe BRIKS, da se zajedno suprotstave unilateralnim sankcijama i da odbace blokovsko konfrontiranje.

– Moramo da odbacimo hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, da se suprotstavimo jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija i da odbacimo krugove koji orbitiraju oko hegemonizma – rekao je on u video obraćanju na samitu zemalja BRIKS, preneo je Tass.

Kineski lider je takođe pozvao BRIKS da ohrabri međunarodnu zajednicu da radi na istinskom multilateralizmu i da podrži međunarodni sistem u čijem su srediuštu UN.

Si je istakao da se Kina zalaže za bolju koordinaciju makroekonomskih politika i obezbeđivanje stabilnih proizvodnih i lanaca snabdevanja.

– Od ključnog je značaja udruživanje napora za obnavljanje ekonomije, poboljšanje i makroekonomske koordinacije i očuvanje nesmetaih proizvodnih operacija i lanaca snabdevanja – rekao je on.

Kineski predsednik je dodao da je „neophodno izgraditi otvorenu globalnu ekonomiju, ublažiti značajne rizike sa kojima se suočava globalni razvoj i obezbediti još veći stepen inkluzivnosti“.

Četrnaesti samit BRIKS-a, kojim ove godine predsedava Kina, održava se u video formatu, a na dnevnom redu skupa su teme počev od unapređenja globalnog razvoja, razmatranja svetskih ekonomskih problema, do jačanja uloge zemalja u globalnom razvoju, navodi ruska agencija.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Koalicija Albanaca doline osvojila većinu glasova na biračkom mestu broj 6

Na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu najveći broj glasova na ponovljenom biranju za parlamentarne izbore je osvojila Koalicija Albanaca doline. Od ukupno 1089...

Razgovor patrijarha Porfirija i premijera Abazovića

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 30. juna 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu g. Dritana Abazovića, predsednika Vlade Crne Gore. Prijemu...

Košarkaši Srbije poraženi od Letonije u Rigi

Meč je rešen u trećoj četvrtini koju su Letonci dobili 21:7. Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je večeras u Rigi od Letonije 66:59 u utakmici petog...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare