28.1 C
Belgrade
26.8 C
Belgrade
19, avgust, 2022

Selaković o sramnoj oluci Zagreba da Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću hrvatske vlasti zabranile su privatnu posetu Jasenovcu, a ovim povodom šef diplomatije Nikola Selaković obraća se javnosti na vanrednoj konferenciji za medije.

Selaković je pokazao notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske o zabrani „moguće posete“ Vučića Jasenovcu.

Hrvatska je tražila službenu komunikaciju o nameri Vučićeve privatne posete. Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske tvrdi da Vučić ne sme privatno da poseti Jasenovac.

Naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Hrvatskoj, ali je predstavnica Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije.

Srbija ističe da se radi o arbitrarnoj odluci i grubom kršenju slobode kretanja.

– Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su za vreme Drugog svetskog rata ubijene na stotine hiljada Srba – navodi se u noti Srbije.

Vučić je zainteresovan i za službenu posetu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine, poručeno je Hrvatskoj.

Preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih pasoša u Srbiju je ušlo bez prethodnih najava, navodi se, a to uključuje i visoke zvaničnike poput ministara poput Radovana Fuksa, izaslanika predsednika Hrvatske Milana Bošnjaka…

Srbija zadržava pravo da srazmerno odgovori Hrvatskoj zbog zabrane Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

– Ovo je zastrašujuća odluka jedne države. Nečuveno je da se ovo desi posle Drugog svetskog rata. Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama i one će se zasnivati se na međunarodnom pravu – kazao je Selaković.

Podsećamo, predsedniku Srbije je zabranjeno da položi cveće jasenovačkim žrtvama.

Podsetimo, u logoru Jasenovac su hrvatske ustaše, prema izveštajima nezavisnih komisija, od 1941. do 1945. godine ubile 700.000 Srba, Jevreja i Roma, a logor je bio mesto masovnih stradanja žena i dece.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

London: Rusija nema moralno pravo da bude na samitu G20

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je večeras da Rusija nema moralno pravo da bude na samitu G20 dokle god traje njena invazija na...

Moskva: U ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda

Načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev rekao je danas da su u ukrajinskim lukama i dalje blokirana 52 broda. "Ukupno 52 broda...

Asošijejted pres javlja: NATO trupe raspoređene duž puteva na severu Kosova nakon neuspeha pregovora!

Američke NATO trupe raspoređene su danas duž svih glavnih puteva na severu Kosmeta posle neuspeha pregovora Beograda i Prištine u Briselu, prenosi Asošijejted pres. AP...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare