13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Selaković i Vang Ji: Srbija i Kina će nastaviti da unapredjuju sveobuhvatno partnerstvo

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kine, Nikola Selaković i Vang Ji, izjavili su danas u Guijangu da će dve zemlje nastaviti da rade na unapredjenju odnosa na svim poljima i da podržavaju jednu drugu po pitanjima od obostranog interesa.

Selaković je posle sastanka rekao da su odnosi Srbije i Kine u ovom trenutku „na najvišem nivou u našoj modernoj istoriji“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ovo je bila jedinstvena prilika da razgovaramo o postojećim odnosima Srbije i Kine i njihovom budućem unapredjenju. Naše dve zemlje imaju sveobuhvatno strateško partnerstvo i ponosne su na svoje čelično prijateljstvo, obeleženo najboljim odnosima naših predsednika, Aleksandra Vučića i Si Djinpinga. Ti odnosi su bili najbolji okidač razvoja naših bilateralnih odnosa“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je rekao da je sa kineskim kolegom razgovarao o saradnji i uzajamnoj podršci u medjunarodnim forumima i organizacijama, i dodao da su Srbija i Kina „potpuno posvećene“ poštovanju medjunarodnog pravnog poretka i Povelje UN, navodi se u saopštenju.

„Srbija je ponosna na činjenicu da ima podršku Kine u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije. Vaša podrška, kao i podrška vašeg ministarstva, jeste nešto što doprinosi tome da naša teška pozicija bude manje teška i da se osećamo jače u borbi da se odupremo pritiscima po pitanju Kosova i Metohije“, kazao je Selaković.

Ministar Vang Ji je rekao da će dve zemlje nastaviti da podržavaju jedna drugu po pitanjima od zajedničkog interesa i da će nastaviti ekonomsku saradnju, saradnju na polju obrazovanja, kao i na medjunarodnom planu, te da će nastaviti da budu solidarne u borbi protiv korona virusa, piše u saopštenju.

Vang je kazao da su kineski i srpski narod „herojski i narodi od integriteta“, da su se borili rame uz rame i medjusobno podržavili po pitanju borbe za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, a da su danas „ukrstili ruke na putu ka napretku“.

„Dokazalo se da su prijateljstvo i saradnja Kine i Srbije doprineli dobrobiti naših naroda, medjunarodnim odnosima, te zaštiti medjunarodne jednakosti i pravde“, kazao je šef kineske diplomatije.

Dodao je da postoji obostrana želja za unapredjenjem prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Selaković je kazao da je „od istorijske posete“ predsednika Si Djinpinga Srbiji 2016. godine trgovinska razmena dve zemlje utrostručena i da je srpski izvoz u Kinu uvećan 15 puta, što su, prema njegovim rečima, „egzaktni i vidljivi rezultati dobre političke i ekonomske saradnje“.

„Potpuno smo se složili po svim pitanjima o kojima smo razgovarali i bićemo jedni uz druge kao i prethodnih godina. Očekujemo narednu istorijsku posetu predsednika Si Djinpinga, jer takva je bila i njegova prethodna poseta, nakon koje je sve krenulo da se razvija u dobrom smeru“, kazao je Selaković.

Navodeći rezultate srpsko-kineske saradnje na planu infrastrukture i grinfild investicija, Selaković je rekao da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje i na tim poljima.

Selaković je kazao da uprkos pandemiji nijedna kineska kompanija nije obustavila radove u Srbiji, i da su svi planovi ispunjeni, često i pre roka, što je ocenio kao retkost, ne samo na Balkanu, već i šire.

On je zahvalio kineskom rukovodstvu na distribuciji vakcina protiv korona virusa i dodao da Srbija to „neće zaboraviti“ i da će „večno pamtiti“.

Povodom stogodišnjeg jubileja Komunističke partije Kine, Selaković je rekao da Kina za svoj intenzivan razvoj na svim poljima može da zahvali „mudrosti svog rukovodstva“.

„Ovo je moja sedma poseta vašoj zemlji i bio sam svedok promena koje se dešavaju na mesečnom nivou, a to je nešto što je na prvom mestu rezultat mudrosti vaših lidera i velikog nacionalnog projekta kakva je KP Kine. Želim vam srećnu godišnjicu i želim vam još mnogo stogodišnjica. Siguran sam da će naša deca biti svedoci novih uspeha i da će biti ponosna na delo svojih predaka“, naveo je Selaković.

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare