29.6 C
Belgrade
29.6 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Selaković i Pendarovski danas u Prohoru Pčinjskom povodom Ilindana

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, ugostiće danas u manastiru Prohor Pčinjski predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog, koji će povodom Ilindana, koji se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike, predvoditi državno-crkvenu delegaciju te zemlje

Predsednik Pendarovski će povodom Dana Republike Severne Makedonije, Ilindena, položiti venac u manastiru.

Predviđeno je da prethodno vladika Pahomije uruči odlikovanja ministru Selakoviću i direktoru BIA Bratislavu Gašiću, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Pendarovski je izjavio u ponedeljak da će, posle duže vremena, ove godine na obeležavanju Dana Republike biti dve crkveno-državne delegacije – Severne Makedonije i Srbije.

On je za skopski Kanal 5 rekao da će posle više godina, prvi put Ilindan biti obeležen na pravom mestu, gde je osnovana moderna makedonska država – u manastiru Prohor Pčinjski.

„Biće to poseta, ali manastiru. Biće to crkveno-državna delegacija sa naše i ista sa srpske strane. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković predvodiće srpsku delegaciju, a ja ću predvoditi našu delegaciju u kojoj će biti verovatno dva-tri ministra, a biće i episkopi iz Sinoda Makedonske pravoslavne crkve“, naveo je Pendarovski.

Pojasnio je da je u telefonskom razgovoru sa srpskim patrijarhom Porfirijem, nakon normalizacije odnosa dve crkve, pokrenuo pitanje obeležavanja 2. avgusta u manastiru Prohor Pčinjski.

O obeležavanju Ilindana u manastiru Prohor Pčinjski Pendarovski je, kako je rekao, u nedelju razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Objasnio je da predsednik Vučić zbog drugih obaveza neće moći da predvodi delegaciju Srbije na obeležavanju, već će to biti ministar Selaković.

Ilindan se u Severnoj Makedoniji obeležava kao Dan Republike u znak sećanja na prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) 2. avgusta 1944. godine u manastiru Prohor Pčinjski.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Kurti opet provocira pred odlazak u Brisel, ali poruka predsednika Vučića je jasna: Nećemo se odreći svojih prava!

Kurti tvrdi da dogovor zavisi od Beograda, jer je prištinska strana, prema njegovim rečima, "spremna i nepokolebljiva za međusobno priznanje" Premijer lažne države Kosovo Aljbin...

AMSS upozorava vozače: Budite oprezni, ima puno divljih šlep službi na putevima

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je danas vozače da se svake sezone na putevima pojavljuju divlje šlep-službe, koje se lažno predstavljaju kao saradnici AMSS-a...

Brnabić: Činimo sve da pomognemo poljoprivrednicima!

Premijerka Ana Brnabić poručila je poljoprivrednicima da je spremna, pošto se nalazi u Novom Sadu da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare