29 C
Belgrade
29 C
Belgrade
26, jun, 2022

Seizmolog: Balkan ušao u period u kojem će biti jakih zemljotresa

Seizmolog Slavica Radovanović izjavila je za RTS da je Balkan, sa dva velika zemljotresa – kod Petrinje i u Albaniji, jeste ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

– Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru u periodu između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mestu – objašnjava Radovanović.

Kaže da su, što se tiče Balkana, zemljotresi u zoni Jadranskog mora mnogo jači nego u Srbiji, a da su u Rumuniji još jači.

– Naši zemljotresi u okviru Balkana su od tih jakih najslabiji, tu nismo prvaci. Ima onih koji imaju mnogo jače zemljotrese od nas – naglašava Radovanović.

Prema njenim rečima, u proteklih 10 godina na teritoriji Srbije je bilo malo, čak i slabih, zemljotresa.

– Veliki broj zemljotresa ispod magnitude dva je registrovan, ali nije bilo zemljotresa koje bi ljudi osetili, do tog jednog trenutka kada smo očigledno, zbog događaja u okruženju, ušli u proces lagane pripreme za velike zemljotrese koji će nastaviti da se događaju na Balkanu – ističe Radovanović.

Kako je objasnila, crvena zona u Srbiji je centralni deo zemlje – od oko 40 kilometara južno od Beograda, pa sve do Kopaonika, s tim što ni u toj celoj zoni nije svugde jednaka seizmička opasnost.

Izvorrts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić na Instagramu objavio video sa novog aerodroma kod Kruševca

Aerodrom "Rosulje" ima najmoderniju pistu i hangare za male avione. Ovo je veliki početak i velika stvar, izgleda prelepo. Ovo je poruka predsednika Srbije Aleksandra...

Olaf Šolc: U podršci Ukrajini važno je međunarodno jedinstvo

Nemački kancelar je istakao dosadašnje jedinstvo Grupe sedam industrijskih sila, Evropske unije i NATO u organizovanju podrške Ukrajini. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas...

Entoni Blinken: Sankcije Zapada Rusiji imaju značajan uticaj

"Rusija ne može da nabavi ono što joj je potrebno da modernizuje svoj odbrambeni sektor, da modernizuje svoju tehnologiju, da modernizuje svoja energetska istraživanja,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare