19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Savet bezbednosti podržao Guteresa za drugi mandat generalnog sekretara UN

Najmoćnije telo Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti, podržao je aktuelnog generalnog sekretara UN Antionia Guteresa za drugi mandat na toj funkciji.

Savet bezbednosti na ovaj način je preporučio Generalnoj skupštini da Guteresa imenuje na drugi petogodišnji mandat koji počinje 1. januara 2022.

Ambasador Estonije u UN Sven Jirgensen, predsednik SB za jun, rekao je da će se Generalna skupština sastati 18. juna da potvrdi izbor Guteresa.

„Veoma sam zahvalan članovima Saveta bezbednosti za poverenje koje su mi dali“, rekao je Guteres u saopštenju.

Antonio Guteres došao je na čelo Ujedinjenih nacija u januaru 2017. godine, do kada je predsedavao Ban Ki Mun.

Jedna osoba se može smatrati kandidatom za šefa UN ukoliko ga na to mesto nominuje i podrži država članica. Portugal je kandidovao Guteresa za drugi mandat, a nijedan drugi kandidat nije imao podršku države članice.

Antonio Guteres (72) bio je premijer Portugala od 1995. do 2002. i direktor UN-ove agencije za izbeglice od 2005. do 2015.

Hjuman rajts voč, organizacija čije je sedište u Njujorku, kritikovao je Guteresa da tokom drugog mandata mora da bude aktivniji u javnosti.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare