26.2 C
Belgrade
26.2 C
Belgrade
6, jul, 2022

Savet bezbednosti podržao Guteresa za drugi mandat generalnog sekretara UN

Najmoćnije telo Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti, podržao je aktuelnog generalnog sekretara UN Antionia Guteresa za drugi mandat na toj funkciji.

Savet bezbednosti na ovaj način je preporučio Generalnoj skupštini da Guteresa imenuje na drugi petogodišnji mandat koji počinje 1. januara 2022.

Ambasador Estonije u UN Sven Jirgensen, predsednik SB za jun, rekao je da će se Generalna skupština sastati 18. juna da potvrdi izbor Guteresa.

„Veoma sam zahvalan članovima Saveta bezbednosti za poverenje koje su mi dali“, rekao je Guteres u saopštenju.

Antonio Guteres došao je na čelo Ujedinjenih nacija u januaru 2017. godine, do kada je predsedavao Ban Ki Mun.

Jedna osoba se može smatrati kandidatom za šefa UN ukoliko ga na to mesto nominuje i podrži država članica. Portugal je kandidovao Guteresa za drugi mandat, a nijedan drugi kandidat nije imao podršku države članice.

Antonio Guteres (72) bio je premijer Portugala od 1995. do 2002. i direktor UN-ove agencije za izbeglice od 2005. do 2015.

Hjuman rajts voč, organizacija čije je sedište u Njujorku, kritikovao je Guteresa da tokom drugog mandata mora da bude aktivniji u javnosti.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Muftija Mustafa Jusufspahić: Smisao Kurban-bajrama je posvećenost Bogu i čoveku

Na pitanje kako se Islamska zajednica Srbije priprema za obeležavanje Kurban-bajrama ove godine, Jusufspahić kaže da preko svoje Vakufske direkcije preuzima na sebe regulative...

Iran traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na...

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas. Obuka je deo britanskog programa koji ima...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare