13 C
Belgrade
13 C
Belgrade
10, decembar, 2022

Savet bezbednosti podržao Guteresa za drugi mandat generalnog sekretara UN

Najmoćnije telo Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti, podržao je aktuelnog generalnog sekretara UN Antionia Guteresa za drugi mandat na toj funkciji.

Savet bezbednosti na ovaj način je preporučio Generalnoj skupštini da Guteresa imenuje na drugi petogodišnji mandat koji počinje 1. januara 2022.

Ambasador Estonije u UN Sven Jirgensen, predsednik SB za jun, rekao je da će se Generalna skupština sastati 18. juna da potvrdi izbor Guteresa.

„Veoma sam zahvalan članovima Saveta bezbednosti za poverenje koje su mi dali“, rekao je Guteres u saopštenju.

Antonio Guteres došao je na čelo Ujedinjenih nacija u januaru 2017. godine, do kada je predsedavao Ban Ki Mun.

Jedna osoba se može smatrati kandidatom za šefa UN ukoliko ga na to mesto nominuje i podrži država članica. Portugal je kandidovao Guteresa za drugi mandat, a nijedan drugi kandidat nije imao podršku države članice.

Antonio Guteres (72) bio je premijer Portugala od 1995. do 2002. i direktor UN-ove agencije za izbeglice od 2005. do 2015.

Hjuman rajts voč, organizacija čije je sedište u Njujorku, kritikovao je Guteresa da tokom drugog mandata mora da bude aktivniji u javnosti.

 

rts

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Bocan-Harčenko bez rukavica: Cilj je osvajanje severa pokrajine

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar...

Gašić sa ambasadorom Bugarske razgovarao o daljem unapredjenju saradnje dve zemlje

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Bugarske Petkom Dojkovim s kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje, pre...

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare