12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

Sava Vladislavić, slavni diplomata srednjeg veka

Ko je bio Sava Vladislavić?
Kao i mnogi drugi ugledni Srbi, i Sava Vladislavić se proslavio van granica naše teritorije i srpskoj javnosti dugo bio potpuno nepoznat. Da nije bilo Jovana Dučića, koji se prvi zanimao za njegov život i događaje koje je obeležio, ni sada se za Savu ne bi znalo.

Odlazak za Rusiju
Sava Vladislavić je bio jedan od prvih istaknutih Srba koji su usled najezde Turaka prešli u Rusiju. Zbog svog intelekta, znanja stranih jezika i umešnosti u političkom delanju, Sava se vrlo brzo istakao na dvoru Ruskoga cara. Bio je u više diplomatskih misija, a najbitnije su one u Carigradu, Rimu i Pekingu. Bio je u službi Petra Velikog i pred kraj svog života osnovao grad u Rusiji, Kjahtu.

Odrastanje
Rođen je u januaru 1668. godine u Hercegovačkom selu kod Gacka. Njegova porodica se seli u Dubrovnik, i zato se Sava vrlo često potpisivao kao Raguzinski ili Ilirski. Pošto je bio iz imućne porodice, išao je u najbolje škole u Dubrovniku, a dalja školovanja je nastavio u Mletačkoj republici. U Dubrovačkoj i Mletačkoj republici naučio je latinski i italijanski jezik, kao i filosofiju i prava. Dalje se školovao u Francuskoj i Španiji.

Na svom trgovačkom putu u Carigradu stupa u dodir sa ruskim ministrima spoljašnjih poslova. Kako Rusija nije imala uvek ljude u misiji, tada su za potrebe svoje carevine u službu uzeli Savu Vladislavića. Kako su njegovi lični trgovački poduhvati išli u istom pravcu kao i ruski interesi, vrlo brzo se istakao. Zato već 1702. godine upoznaje ruskog imperatora, Petra Velikog, u Azovu.

1703.godine dolazi u posetu Moskvi, a car ga ponovo šalje u misiju u Carigrad. U tom periodu kupuje za cara roba poreklom sa afričkog kontinenta. Reč je naravno o čuvenom Abrahamu Petroviču Hanibalu koji je još kao dete doveden na ruski dvor. Kada ga je Sava Vladislavić doveo, car ga je krstio i svom kumčetu dao slobodu. On je postao istaknuti vojni inženjer i general, a jedan od njegovih potomaka je i Aleksandar Puškin, veliki pisac i tvorac ruskog književnog jezika.

Misija u Rimu
Posle Carigrada, druga velika politička misija u kojoj je Sava učestvovao, bila je u Rimu. On je u Italiji obitavao od 1716. do 1722. godine. Tu je imao bitan zadatak koji se ticao sporazuma između Carske Rusije i Vatikana. Ovaj tajni konkordat su sklopili u carevo ime Sava i ostali carevi ljudi zajedno sa izaslanicima pape Klimenta XI. Još jedna bitna zanimljivost iz Savine italijanske misije bilo je i poznanstvo sa baroknim kompozitorom iz Venecije, Antoniom Vivaldijem. Jedan od najpoznatijih kompozitora na svetu je jedno svoje delo posvetio Vladislaviću, La verita in cimento. Brinuo se o školovanju slikara Nikitina i izabrao mermerne statue koje i danas krase letnji dvorac u Sankt Peterburgu, Peterhof.

Odlazak u Kinu – 1725.godina
Odlazak u Peking. Tada dolazi do takozvanog Kjahtinskog sporazuma, gde su ove dve velike države razgraničile svoje teritorije. Njegovim posredstvom se tada gradi prva pravoslavna crkva u Pekingu. Takođe, u gradu Kjahti Sava gradi crkvu, a za patrona uzima Svetog Savu Nemanjića, po kome je i dobio ime.

Pored svih političkih misija, zalaganja za ruske međunarodne odnose i putovanja po dalekim gardovima Evrope i Azije, Sava je uspeo i da prevede na ruski jezik odlomak dela Mavra Orbina Kraljevstvo Slovena, i to deo o Kosovskom boju. Bio je cenjen u Rusiji i na svim mestima gde su ga avanture odvele. Ipak, nikad nije zaboravio odakle je potekao i uvek je naglašavao svoje poreklo. Jovan Dučić, potomak Savinog strica, je prvi o njemu napisao monografiju kod nas.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare