19.8 C
Belgrade
19.8 C
Belgrade
23, mart, 2023

San snova: Živopisna italijanska sela platiće vam 33.000 $ da se doselite

Da li ste ikada razmišljali o tome da se skrasite u živopisnom seocetu, recimo na jugu Italije, gde je tokom cele godine toplo?

A ako bi vam još i masno platili za to?

Zvuči zaista kao san snova.

Za one koji se odluče, taj san bi se mogao ispuniti.

Region Kalabrija planira da ponudi do 28.000 evra (33.000 dolara) tokom maksimalni tri godine ljudima koji su voljni da se presele u učmala sela sa manje od 2.000 stanovnika u nadi da će zaustaviti pad broja stanovnika.

To uključuje u lokacije kraj mora, ili u planinama, ili čak oba istovremeno.

Međutim, to nije novac dat olako. Kako bi se dobila novčana pomoć, novi stanovnici sela moraju s eobavezati da će otpočeti novi mali biznis, bilo od nule, bilo birajući iz unapred spremljenih ponuda proesija koje su potrebne tim mestima.

Aplikanti moraju da postanu rezidenti i ne smeju imati preko 40 godina. Takođe moraju biti spremni da se dosele u kalabriju u roku od 90 dana nakon što njihova prijava bude odobrena.

Vlasti regiona nadaju se da će privući proaktivne mlade ljude i milenijalce željne posla.

Đanluka Galo, regionalni većnik, kazao je za CNN da bi tim mladim ljudima mesečni prihod bio u rasponu od 1.000 do 800 evra u periodu od 2-3 godine. Alternatia je jednokratna finansijska pomoć za otpočinjanje noe komercijalne aktivnosti, bez obzira da li je u pitanju restoran, seoska farma ili otvranjae prodavnice.

„Imali smo dosad ogromno interesovanje i nadamo se da će, ukoliko prva šema uspe, toga biti još u godinama koje dolaze“, rekao je Galo.

Preko 75 odsto naselja u Kalabriji ima manje od 5.000 stanovnika, što izaziva strah da bi neke zajednice mogle u potpunosti da odumru za nekoliko godina osim ukoliko se ne obnovi stanovništvo na neki način.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Borel: Sporazum Srbije i Kosova mora da se sprovede, nema biranja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas u Briselu da je ohridski sporazum Kosova i Srbije celina koja...

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare