12.3 C
Belgrade
12.4 C
Belgrade
29, maj, 2022

San snova: Živopisna italijanska sela platiće vam 33.000 $ da se doselite

Da li ste ikada razmišljali o tome da se skrasite u živopisnom seocetu, recimo na jugu Italije, gde je tokom cele godine toplo?

A ako bi vam još i masno platili za to?

Zvuči zaista kao san snova.

Za one koji se odluče, taj san bi se mogao ispuniti.

Region Kalabrija planira da ponudi do 28.000 evra (33.000 dolara) tokom maksimalni tri godine ljudima koji su voljni da se presele u učmala sela sa manje od 2.000 stanovnika u nadi da će zaustaviti pad broja stanovnika.

To uključuje u lokacije kraj mora, ili u planinama, ili čak oba istovremeno.

Međutim, to nije novac dat olako. Kako bi se dobila novčana pomoć, novi stanovnici sela moraju s eobavezati da će otpočeti novi mali biznis, bilo od nule, bilo birajući iz unapred spremljenih ponuda proesija koje su potrebne tim mestima.

Aplikanti moraju da postanu rezidenti i ne smeju imati preko 40 godina. Takođe moraju biti spremni da se dosele u kalabriju u roku od 90 dana nakon što njihova prijava bude odobrena.

Vlasti regiona nadaju se da će privući proaktivne mlade ljude i milenijalce željne posla.

Đanluka Galo, regionalni većnik, kazao je za CNN da bi tim mladim ljudima mesečni prihod bio u rasponu od 1.000 do 800 evra u periodu od 2-3 godine. Alternatia je jednokratna finansijska pomoć za otpočinjanje noe komercijalne aktivnosti, bez obzira da li je u pitanju restoran, seoska farma ili otvranjae prodavnice.

„Imali smo dosad ogromno interesovanje i nadamo se da će, ukoliko prva šema uspe, toga biti još u godinama koje dolaze“, rekao je Galo.

Preko 75 odsto naselja u Kalabriji ima manje od 5.000 stanovnika, što izaziva strah da bi neke zajednice mogle u potpunosti da odumru za nekoliko godina osim ukoliko se ne obnovi stanovništvo na neki način.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Real Madrid osvojio Ligu šampiona

Završena je Liga šampiona. Trofej nije ostao u Engleskoj, pošto je Real Madrid u sjajnom finalu odigranom u Parizu pred krcatim tribinama stadiona "Francuska"...

Milorad Dodik: Ustavni sud BiH prekoračio ovlašćenja

Ustavni sud BiH utvrdio je da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH...

Jak grad pogodio područje između Ivanjice i Sjenice, stradali usevi i zasadi maline

Ispaljeno je sedam protivgradnih raketa. Tokom popodnevnih sati jak grad padao je u selima na planinama Javor i Golija, između Ivanjice i Sjenice i pričinio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare