19.2 C
Belgrade
19.2 C
Belgrade
23, mart, 2023

Sabor SPC ukida episkopske savete jer su „osnivani zbog ratnih uslova“

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je osnovan odlukom Stevog arhijerskog sabora SPC 26. maja 2006. kojim je predsedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle. Tada nije bilo nikakvih ratnih ili drugih vanrednih prilika.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ukine odluku o osnivanju episkopskih saveta, saopšteno je iz SPC.

Objašnjavaju da je stavljena van snage ranija saborska odluka s obzirom na to da su ti saveti i bili osnovani kao privremena savetodavna crkvena tela „dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima“.

„Više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području“, navodi se u saopštenju SPC.

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je osnovan odlukom Stevog arhijerskog sabora SPC 26. maja 2006. kojim je predsedavao tadašnji patrijarh SPC Pavle. Tada nije bilo nikakvih ratnih ili drugih vanrednih prilika.

Tu je definisano i da Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori čine četiri eparhije, a da episkopi čine Episkopski savet na čijem čelu je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a koji je bio zadužen za odnose SPC i države Crne Gore.

Episkopski savet je naročito postao vidljiv u javnosti uoči i tokom litija koje je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska sa ostalim eparhijama u Crnoj Gori, a kojima je upravo „rukovodio“ taj savet.

Episkopski savet je tada imao pet članova, a osim Amfilohija i Joanikija, tu su bili i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je umro prije nekoliko meseci.

Ranije je na pitanje TV Vijesti, da li će Episkopski savet nastaviti da funkcioniše, novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikiej rekao da se Temeljnim ugovorm neće ništa brisati i da se njime ne uspostavlja nikakva nova realnost.

 

izvor:agencije

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

BEOGRAD - Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Srbije...

Gornji Milanovac: Selo Leušići dobilo punjač električnih automobila

Gornjomilanovačko selo Leušići stalo je uz rame sa modernim gradovima, jer je ovo selo koje broji nešto više od 120 stanovnika dobilo punjač za...

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd

General- major Daniel Lasica načelnik uprave za planove, politiku, strategiju i sposobnosti Evropske komande SAD, posetio je ove nedelje Beograd kako bi ponovo potvrdio...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare