18.7 C
Belgrade
18.7 C
Belgrade
11, avgust, 2022

Rusija upozorava: Postoji opasnost od raspoređivanja nuklearnog oružja u Australiji

Problem partnerstva AUKUS (između SAD, Velike Britanije i Australije) je u tome što na teritoriji nenuklearne Australije može biti raspoređeno nuklearno oružje, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Igor Višnevecki.

– Problem je što je u okviru partnerstva predviđena izgradnja vojne infrastrukture nuklearnih država na teritoriji nenuklearne države. Postoji verovatnoća da u budućnosti u Australiji može biti raspoređeno nuklearno oružje, ali bez njegovog formalnog prebacivanja pod kontrolu Kanbere po analogiji sa Belgijom, Nemačkom, Italijom, Holandijom i Turskom – rekao je Višnevecki.

Generalno, ima mnogo pitanja za AUKUS, a učesnici u partnerstvu će morati da odgovore na njih, naglasio je diplomata.

Višnevecki sumnja da će SAD, Velika Britanija i Australija omogućiti inspektorima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju potpuni pristup nuklearnim elektranama podmornica koje će biti isporučene Kanberi, a koje su pandan podmornica koje koriste države nuklearne „petorke“.

Postoji mogućnost nuklearnog testiranja u Severnoj Koreji

Po rečima Višneveckog, postoji mogućnost nuklearnog testiranja u Severnoj Koreji, obavljaju se radovi na poligonu Phungeri, ali Rusija na svim međunarodnim platformama apeluje na zemlje da se situacija ne pogoršava i da se reaguje proporcionalno.

– Rusija ne priznaje Severnu Koreju za nuklearnu državu, kao ni bilo koju drugu zemlju koja nije priznata kao takva u skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja. Apelujemo na denuklearizaciju Korejskog poluostrva što je pre moguće – rekao je on.

Takođe je istakao da su pokušaji sankcionog pritiska na Severnu Koreju iscrpljeni, te da je očigledno da Pjongjang neće napraviti jednostrane ustupke.

Višnevecki je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje uslova za obnavljanje pregovora o nuklearnom problemu Korejskog poluostrva, ali da to, očigledno, ne ulazi u planove Vašingtona koji, zajedničkim vojnim vežbama sa Seulom, praktično tera Pjongjang da da razvija nuklearno oružje u cilju zaštite svog suvereniteta.

Na vojnoj paradi povodom 90. godišnjice osnivanja vojske Severne Koreje, lider Kim DŽong Un je obećao da će ubrzati razvoj nuklearnog oružja i koristiti ga ako budu ugroženi fundamentalni interesi zemlje.

Australija, SAD i Velika Britanija su 15. septembra sklopile bezbednosni pakt AUKUS, kojim će Kanbera dobiti tehnologiju da izgradi osam podmornica na nuklearni pogon. Australija je nakon ulaska u pakt odustala od kupovine podmornica od Francuske, zbog čega je Pariz optužio Kanberu zbog laži i povukao ambasadore iz Vašingtona i Kanbere.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

YU Grupa obeležiće 50 godina postojanja 10. septembra koncertom na Tašmajdanu

Povodom proslave jubileja YU grupe, 50 godina duge karijere, koja je zakazana za 10. septembar na stadionu Tašmajdan, nastupiće 12 izvođača, najavili su organizatori. Među...

Abazović: Steže se obruč oko kriminalnih struktura bliskih DPS-u

Crnogorski premijer Dritan Abazović pozivao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita sve, kako je ocenio, nebulozne optužbe koje se dovode u vezu sa njegovim...

Donald Tramp se pozvao na Peti amandman, odbio da odgovara

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare