28.2 C
Belgrade
28.2 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Rusija pozvala UN da se hitno izjasni o granatiranju zatvora u Jelenovki

Rusija je obavestila generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o odgovornosti Kijeva za granatiranje Istražnog zatvora u Jelenovki i čeka od organizacije da se hitno izjasni o onome što se dogodilo, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

– Danas smo obavestili generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o informacijama koje imamo o odgovornosti Ukrajine za napad na zatvor u Jelenovki – napisao je Poljanski na Telegramu.
Diplomata je precizirao da je generalnom sekretaru saopšteno da Rusija ima nepobitne dokaze o odgovornosti Ukrajine za granatiranje Jelenovke.
Prema njegovim rečima, Rusija je osudila pokušaje kijevskog režima da je okrivi za ovaj zločin.
On je dodao da je Moskva obavestila Gutereša da je ruski Istražni komitet Rusije pokrenuo istragu u kojoj su uključeni međunarodni eksperti kako bi se identifikovali i priveli pravdi počinioci ovog zločina.
„Rusija pokreće međunarodnu istragu kako bi pronašla odgovorne i kaznila ih“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, UN ne treba da se ustručavaju da osude granatiranje zatvora od strane ukrajinskih trupa.
„Čekaćemo reakciju generalnog sekretara UN“, zaključio je Poljanski.
Ukrajinske snage su u petak granatirale zatvor u Jelenovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici. Poginula su 53 zarobljena pripadnika neonacističkog bataljona „Azov“, a 75 je ranjeno.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Miler: Plan EU za manju potrošnju gasa stabilizovaće cene

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagenture, pozdravio je plan Evropske unije za vanredne situacije sa gasom, koji je danas stupio na snagu. „Ako...

Ukrajina obustavila tranzit ruske nafte u Mađarsku, Češku i Slovačku

Ukrajinska kompanija “Ukrtransnafta” obustavila je tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda “Družba” ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj, pošto ruska strana ne može da izvrši...

Međunarodni dečiji festival „Licidersko srce“ biće održan od 15. do 19. avgusta

Međunarodni dečiji festival folklora "Licidersko srce" biće održan, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru i Višegradu,...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare