11.6 C
Belgrade
12.1 C
Belgrade
20, mart, 2023

Rusija: „Moguće dalje pogoršanje odnosa sa SAD. Rizici su ozbiljni“; Bajden: „Nećemo konflikt, ali…“

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da nije isključeno dalje pogoršanje odnosa sa SAD.

Ali, naglasio je da će ruska strana uložiti maksimalne napore da se to ne dogodi.

„Rizici su ozbiljni i upravljanje krizama u našim odnosima ostaje na dnevnom redu“, precizirao je diplomata, a preneo je „Sputnjik“.

Kako je dodao, ozbiljno dostignuće samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena može biti formiranje okvira za budući rad na kontroli naoružanja.

Takođe je podsetio da još ima vremena do samita i da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da u tom periodu maksimalno sarađuje sa Amerikancima kako bi se povećale šanse za pozitivan ishod samita i kako bi se stvorila optimalna platforma za dogovor lidera o konotroli naoružanja i, „možda, drugim pitanjima“.

Moskva je, ističe Rjabkov, spremna da već dan nakon samita predsednika SAD i Rusije u Ženevi uspostavi normalan rad ambasada, ako takvu želju pokažu i Sjedinjene Američke Države.

„Više puta smo predlagali i prethodnoj i sadašnjoj američkoj administraciji da napravi nešto korisno u toj oblasti. Ako se i ne obnovi u potpunosti rad tako da ljudi mogu putovati jedni kod drugih, održavati događaje, onda bar ne smanjivati te sićušne mogućnosti koje još ostaju u toj sferi. Zasad nema odgovora, ali postoji razumevanje da je neophodno početi od toga“, istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, Rusija i Sjedinjene Američke Države formirale su impresivnu tematsku agendu, a za Moskvu je važno da čuju njen stav.

„Govoreći o novoj bezbednosnoj jednačini, mi uključujemo u nju i nove tehnološke faktore… Formirana je impresivna tematska agenda sa SAD, mi ćemo raditi na tome. Za nas je važno da nas čuju, jer i sa tim postoje određeni problemi“, precizirao je Rjabkov.

Samit Putina i Bajdena planiran je za 16. jun u Ženevi.

Bajden: Bio sam jasan

Američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da SAD ne traže konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na „snažan i suštinski način“ ako bi se ruska vlada upustila u, kako je naveo, štetne aktivnosti.

Bajden je to izjavio po dolasku u Veliku Britaniju, na početku osmodnevne turneje po Evropi, preneo je Rojters.

On je dodao da će Vašington potvrditi čelično solidnu posvećenost transatlantskom savezu.

„Mi ne tražimo konflikt sa Rusijom. Mi želimo stabilan i predvidljiv odnos…ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na snažan i značajan način ako bi se ruska vlada bavila štetnim aktivnostima“, rekao je predsednik SAD obraćajući se američkim vojnicima i njihovim porodicama u vojnoj bazi Mildenhol.

Bajden će posetiti i primorsko selo na jugozapadu Velike Britanije, Kornvol gde se održava samit grupe G7 i na kome će se najverovatnije razgovarati o vakcinaciji, trgovini i klimatskim promenama.

Kako se navodi, Bajden se može suočiti sa pritiskom da učini više na deljenju američke vakcine i snabdevanjem drugih zemalja nakon početnog zaloga od 20 miliona doza najavljenih prošle nedelje.

Posle tri dana samita grupe G7, Bajden i njegova supruga Dzil posetiće kraljicu Elizabetu u dvorcu Vindzor, a posle toga, otputovaće u Brisel na razgovore sa liderima NATO-a i Evropske unije.

Svoje putovanje po Evropi Bajden završava posetom Ženevi gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, 16. juna.

 

tanjug,sputnjik

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

CDT i CeMI: Milatović i Đukanović u drugom izbornom krugu; DIK: Izlaznost 64,06 odsto

PODGORICA - Prema konačnoj proceni CDT-a na današnje predsedničke izbore u Crnoj Gori izašlo je 63,6 odsto građana upisanih u birački spisak ili oko...

Putevi Srbije: Moguća magla na pojedinim deonicama, neophodan oprez u vožnji

BEOGRAD - Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko...

Predsednik Bajden razgovarao telefonom sa Benjaminom Netanijahuom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom da su demokratska društva ojačana istinskim kontrolnim mehanizmima, kao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare