24.2 C
Belgrade
24.2 C
Belgrade
12, avgust, 2022

Rusi oborili najveći broj letelica kojima je raspolagala vlast u Kijevu

Kad god se pojavi informacija Ministarstva odbrane Rusije da je oboren neki ukrajinski avion ili helikopter nameće se jedno te isto pitanje – odakle Kijevu toliko vojnih letelica?

Po najnovijoj statistici Ministarstva odbrane, od februara do sada oboreno je 260 ukrajinskih aviona i 145 helikoptera. Srušeno je ili prizemljeno još 1.631 bespilotna letelica. Pred početak rata Ukrajina je imala, po ruskim procenama, stotinak aviona i 88 helikoptera raznih modela.

Po procenama međunarodnih eksperata za oružje, Ukrajinci su pred rat imali 98 aviona razne modifikacije. Časopis The Military Balance za 2022., koji izdaje Međunarodni institut strateških istraživanja, objavio je „sveže podatke“ da je u januaru ove godine Ukrajina imala ukupno 124 bojeva i školska aviona.

Posle raspada SSSR Ukrajini ostalo mnogo aviona raznih modela. Ali tačno je i to da je rukovodstvo u Kijevu prodalo mnogo toga, ne samo letelica, već i druge vojne tehnike i naoružanja.

Kad je počeo rat u Donbasu, Rusi su im oborili i uništili na stojankama na aerodromima podosta aviona i helikoptera, pa jedno vreme Ukrajinci nisu ni koristili avijaciju iz straha da će biti pogođeni.

Ugledni moskovski vojni ekspert i analitičar, penzionisani pukovnik Viktor Baranec, koji je do penzije radio kao portparol Ministarstva odbrane Rusije, objašnjava da je velika razlika između podataka o broju aviona i helikoptera koje je pre rata imala Ukrajina i brojke o oborenim letelicama koju iznosi Ministarstvo odbrane Rusije zato što je podosta aviona kao feniks sklopljeno od već otpisanih. Avioni i helikopteri imaju rok trajanja i jedan broj je bio za otpis. Ali kad su se sa svih strana skupili rezervni delovi sastavljene su letelice, pa je tako ukrajinska avijacija povećala broj aviona.

Nije tajna da je jedan broj aviona u Ukrajinu stigao iz Poljske u delovima u železničkim vagonima, a zatim je sklopljen u fabrici aviona u Ukrajini.

Osim toga, Rusi sumnjaju da je jedan broj aviona stigao preko Rumunije. U Moskvi se može čuti priča kako su Amerikanci organizovali veliku akciju po svetu i nagovarali zemlje da prodaju letelice i drugu vojnu tehniku sovjetske proizvodnje koju ukrajinski oficiri znaju da koriste.

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Predsednik Vučić obratiće se javnosti večeras od 21 čas na tv Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" svoje gostovanje večeras u 21 čas na TV Prva Predsednik Vučić je juče u obraćanju...

Umetnička instalacija „Budućnost kakvu želimo“ predstavljena u Botaničkoj bašti

Umetnička instalacija "Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo" glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih,...

Na Cetinju ubijeno više osoba, među kojima i napadač

Broj žrtava masakra na Cetinju, koji je počinio Vučko Borilović, raste iz časa u čas. Prema poslednjim informacijama ubijeno je najmanje 11 osoba, među...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare