35.7 C
Belgrade
35.7 C
Belgrade
5, jul, 2022

Rojters: EU nastavlja s pritiskom na Rusiju sankcijama

Lideri Evropske unije nastaviće da vrše pritisak na Rusiju obavezujući se na dalji rad na sankcijama, koje bi mogle da uključe i zlato, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenom za usvajanje na ovonedeljnom samitu EU u Briselu a u koji je Rojters imao uvid.

“Nastaviće se rad na sankcijama, uključujući jačanje implementacije i sprečavanje zaobilaženja (sankcija)”, reći će lideri EU na kraju redovnog samita 23-24. juna, prema najnovijoj verziji njihovog nacrta zaključaka od 20. juna.

Osoba koja je upoznata sa radom na sankcijama rekla je za Rojters da Evropska komisija radi na dodavanju zlata u moguću sledeću rundu restriktivnih mera, iako još nije jasno da li bi ta mera mogla da zabrani izvoz u Rusiju, uvoz iz Rusije ili oboje.

Zlato je ključna imovina za rusku centralnu banku, koja se suočila sa ograničenjima pristupa nekim od svojih sredstava koja se drže u inostranstvu zbog zapadnih sankcija, navodi britanska agencija.

Lideri EU će se takođe usaglasiti da ubrzaju planove za finansiranje obnove Ukrajine i uzeti u obzir nova hitna sredstva u iznosu do devet milijardi evra, koje će EK uskoro predstaviti, navodi se u nacrtu dokumenta.

Kako pokazuje dokument, lideri EU su takođe spremni da se zalažu za novu vojnu podršku Ukrajini.

Zvaničnici su rekli da bi nova vojna podrška Ukrajini mogla da iznosi najmanje pola milijardi evra, pored dve milijarde koje su već odobrene.

EU je usvojila šest paketa sankcija protiv Rusije i Belorusije od početka sukoba u Ukrajini, ali nekoliko sektora, uključujući gas, ostaju uglavnom netaknuti, jer vlade EU izbegavaju mere koje bi mogle da nanesu veću štetu njihovoj ekonomiji nego ruskoj.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Dan kad su Srbi nadmudrili Bugare

Kada je osamdesetih godina 19. veka došlo do naglih zahlađenja odnosa između Srbije i Bugarske, a kasnije i rata, Leskovčani su bili zatečeni. U godinama...

Baja Mali Knindža oduševio recitacijom u rodnom kraju

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, napisao je i otpevao veliki broj pesama u kojima spominje rodni kraj. Ovoga puta, baš u rodnom kraju,...

Tradicionalna Ljubovijska regata biće održana 8. i 9. jula

Plovidba počinje u Rogačici, a cilj je 40 kilometara nizvodno u Ljuboviji. Tradicionalna Ljubovijska regata ove godine biće održana u petak, subotu, 8. i 9....

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare