20.4 C
Belgrade
20.4 C
Belgrade
9, avgust, 2022

Regionalna zvezda zatvorila je u subotu muzički festival u gradu na Vrbasu

Drugi „Banjaluka fest“ u subotu uveče zatvoren je fenomenalnim nastupom regionalne muzičke zvezde.

Vatromet koji je publiku bacio u trans izazvao je koncert Zdravka Čolića pod nazivom „Zdravko Čolić Simfonik“, tokom kojeg su izvedeni novi aranžmani najpoznatijih hitova, a simfonijski orkestar je nastupio pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, instrumentalnim solistima novosadskog „Big benda“ i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Karte za ovaj spektakl bile su rasprodate mesec i po dana ranije, a prisustvovalo mu je više od 3.000 ljudi.

Čola je, u svom stilu, podigao publiku na noge već prvom pesmom – „Produži dalje“ i nije im dao da sednu sve do poslednje („Pjesmo moja“) koju je te noći izveo. U međuvremenu su se nizali dobro poznati hitovi, „redizajnirani“ za veliki orkestar. Poznati hitovi su tako izvedeni u novom ruhu milujući uši publike i čineći da se, kroz vremeplov, vrate u neke drage dane iz prošlosti. Prvi utisci publike, a i članova orkestara bili su jednoglasni – bilo je preemotivno! Svi su tako našli ključ radosti u muzici. Mnoge pesme su dobile lični pečat.

BAJAGA ODUŠEVIO

NA „Banjaluka festu“ nastupili su i Bajaga i „Instruktori“, koji su oduševili publiku. Branka Radošević Mitrović, dirigentkinja Simfonijskog orkestra u Banjaluci, koji je sačinjavalo više od 50 muzičara, specijalno za koncert Bajage i „Instruktora“ rekla je da je za njih bilo neponovljivo iskustvo da sviraju uz tako veliko ime.

– Kontaktirali smo najviše sa Sašom Loknerom, on je bio vrlo direktan i rekao je jasno šta želi. Poslali su nam partiture i štimove, naše je bilo da to pripremimo i za relativno kratko vreme smo postigli dosta, a tonske probe su sjajno prošle. Oni su strpljivi i skromni, kao i svi veliki ljudi – rekla je Branka.

Foto: Banjaluka fest

Jedna od članica banjalučkog orkestra koja svira flautu, Marija Tomić, naglasila je da je ovaj projekat okupio mnogo ljudi, imajući u vidu da se zna kakvu muziku stvaraju Bajaga i „Instruktori“.

– Iako oni svoj repertoar znaju u pola dana i u pola noći da odsviraju, bili su spremni i strpljivi da sa nama prođu sav repertoar. Mi smo se osećali kao deo njihovog tima, velika je to čast i zadovoljstvo – rekla je Marija.

Da je saradnja sa Čolom uvek na vrhunskom profesionalnom nivou, ispričali su, za „Novosti“, dirigent Fedor Vrtačnik i violonista Bojan Glušica.

– Zajedničkim probama orkestra i hora uspostavili smo aranžmane, podigli ih na noge i to je dobilo jedinstven oblik koji se čak u nekim prvim slušanjima malo razlikuje od originala, ali u tome je magija. Zvuk je dinamičan. Čola je više od 50 godina na muzičkoj sceni, ima izuzetno veliku karijeru i važno nam je da očuvamo sve te muzičke vrednosti – izjavio je dirigent Fedor Vrtačnik.

Čolin senzibilitet je prihvaćen i kod publike i kod orkestra, a ovakve saradnje su definitivno zaslužena kruna neverovatne i jedinstvene karijere.

– Čovek koji je u sedmoj deceniji i dalje je u sjajnoj formi i ima odlične koncerte. Baviti se muzikom i sarađivati sa takvom legendom naše scene je privilegija u svakom slučaju – kazao je Bojan Glušica.

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Srbija na Evropskom prvenstvu bez Miloša Teodosića

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i prethodno na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske, igraće bez dugogodišnjeg kapitena Miloša...

Poljska ministarka za klimu: Nećemo deliti gas s drugim zemljama Evropske unije

Evropska komisija neće moći da natera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska deliti svoje rezerve gasa...

Američki Senat usvojio zakon o borbi protiv klimatskih promena

Demokrate u Senatu uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare