19.6 C
Belgrade
19.9 C
Belgrade
31, mart, 2023

Region uvažava sposobnost i liderstvo predsednika Vučića

Mnogo vode proteklo je Savom i Dunavom, da bi se čula pohvalna reč i priznanje nečeg dobrog van granica Srbije, a da se to odnosilo na predsednika Srbije. Osim u protokolarnim diplomatskim susretima kada neretko kurtoazno izgovaraju komplimente, gotovo nikada u prošlosti nismo mogli ni da pomislimo da će neko van naših granica, sa velikim uvažavanjem, a naročito onda kada predsednik Srbije nije tu fizički prisutan, da se odnosi sa izrazitim poštovanjem i priznanjem. To upravo doživaljava predsednik Vučić širom Balkana od uticajnih državnika i političara koji predstavljaju svoje narode.

 

Počevši od razumevanja inicijative Otvoreni Balkan i njenog dalekosežnog značaja, pre svih predstavnici Albanije i Severne Makedonije percipirali su kao dobar put, i bez zadrške pružili podršku Srbiji, kao tačku pokreta promena na bolje po sve u regionu. S’ tim u vezi i dobrim odnosima, koji se grade, na uštrb bolne prošlosti, premijer Albanije Edi Rama, našao se na radaru kritika pojedinih albanskih medija da je sa predsednikom Vučićem izgradio prijateljski odnos, na šta je ukazao da je ponosan, što grade dobar odnos zarad mira i prosperiteta.

Nedavno istraživanje u Crnoj Gori sprovedeno od strane CEDEM-a, koje je predstavljeno javnosti, najbolje ocenjeni političar van granica Crne Gore je predsednik Francuske Emanuel Makron, a odmah za njim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ubedljivo najpopularniji političar na Balkanu. Na trećem mestu je predsednik Rusije Vladimir Putin. Daleko iza njih su Olaf Šolc, Viktor Orban, Edi Rama, Džo Bajden i Zoran Milanović.

Iako odnosi dve zemlje nisu bili na najvišem nivou u bliskoj prošlosti, i uprkos spremnosti pojedinaca i odredjenih interesnih grupa iz Podgorice, da neretko ospu paljbu po predsedniku Vučiću, i optuže ga za koještarije zarad svojih interesa, narod i gradjani Crne Gore, prepoznaju rad, energiju i motiv za boljitkom svih ljudi na ovim prostorima, koju širi i implementira predsednik Srbije.

Da je moguće i medjudržavno razumevanje ove dve suživotno vezane države, pokazala je i dvodnevna poseta premijera Abazovića Breogradu, sa brojnim članovima vlade Crne Gore. Abazović je tada rekao da u Beograd dolazi sa najboljim namerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo. To je rezultat u praksi ophodjenja predsednika Vučića prema svim političkim činiocima u regionu, odnosno onima koji su spremni na izgradnju odnosa koji će donositi prosperitet svim stranama.

U razgovoru za „Večernji list“ u Hrvatskoj najdugovečniji gradonačelnik Ljubljane, 69-godišnji Zoran Janković, pored brojnih drugih tema u intervjuu koji je dao, nepristrasno i objektivno govorio o temama u regionu i tom prilikom ocenio da je predsednik Srbije Vučić, najbolji predsednik na prostoru bivše Jugoslavije. Čovek koji je četiri mandata gradonačelnik glavnog grada Slovenije, doživljava predsednika Srbije kao najsposobnijeg političara na Zapadnom Balkanu. To nam govori da je vidljiv i neumoljiv rezultat znanja i rada koji emituje na širem planu predsednik Srbije.

Šta tek reći o odnosu premijera Madjarske Viktora Orbana i njegovom stavu prema predsedniku Vučiću i uopšte odnosu koji su izgradili dvojica lidera izmedju Srbije i Madjarske. To je možda i najupečatljiviji razvoj odnosa dve zemlje u Evropi u ovom veku. Gotovo da nema takvog primera u napretku odnosa izmedju dva suseda na Starom kontinentu. U vremenu pre dvojice državnika ti odnosi gotovo da nisu ni postojali. A danas, dovoljno je parafrazirati izjavu premijera Orbana da Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu u svakoj situaciji. U praksi kao primer te perfektne saradnje i medjusobnog uvažavanja je, da nam Mađarska omogućava da u svojim skladišta smestimo između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, radi naših potreba i time nam čine ogroman osećaj sigurnosti pred nastupajuću zimu, a koja će biti najblaže rečeno izazovna.

Sve navedeno je deo shvatanja odgovornih političara, koji pre svega žele narodu kog predstavljaju dobrobit i razvoj, i kao takvu činjenicu uvažavaju i radi su kvalitetnih odnosa sa rukovodstvom Srbije, koga predstavlja predsednik Vučić. U konotaciji krize na svetskim pučinama, primećuju da srpski brod je miran, stabilan, nepokolebljiv sa kormilom na brodu koje je upereno isključivo ka mirnoj i kvalitetnijoj budućnosti.

Verujemo da se u budućnosti može očekivati, i od mnogih drugih političara iz regiona da uvide ono što Srbija predstavlja, da je prava okosnica razvoja, i da će se domino reakcijom naći u situaciji za napredak sopstvenih ekonomija. Neminovno je da će svi oni koji žele dobro, svom narodu, uočiti da samo u dobroj nameri u odnosima sa Srbijom, mogu uspeti da naprave boljitak, po čitavo društvo koje predstavljaju.

Što se naše zemlje tiče, svedočimo da točak ljubavi prema Srbiji je pokrenut i više ga niko ne može zaustaviti.

 

 

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svečani doček Kovačevskog ispred Palate „Srbija“, sastanak sa premijerkom Brnabić

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski boravi u poseti Srbiji. Razgovarao je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednica Vlade Ana Brnabić upriličila je svečani doček za...

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog

Pravoslavni vernici i SPC danas slave svetog Kirila Jerusalimskog! Rođen je u Jerusalimu za vreme vladavine Konstantina Velikog, (315-386.) a umro je za vreme...

Kralj Čarls, prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare