4.6 C
Belgrade
5 C
Belgrade
2, decembar, 2022

REFERENDUM NA JESEN!?

Skupština Srbije raspravlja danas o predlogu za promenu Ustava Srbije.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić smatra da je realno da aktuelni saziv poslanika završi taj posao do kraja.

„Ukoliko se realizuje ono o čemu je predsednik govorio, da će parlamentarni izbori biti održani kada i predsednički i beogradski, u toj situaciji bi referendum morao da se održi pre raspuštanja skupštine zato što ovaj saziv mora da proglasi nove ustavne promene. U tom slučaju je realno da na jesen bude referendum“, rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić je, govoreći o današnjoj sednici, rekao da će predlog za promenu Ustava u parlamentu obrazložiti premijerka Ana Brnabić i podsetio da je za prihvatanje tog predloga neophodna dvotrećinska podrška poslanika.

Predsednik parlamenta je siguran da će poslanici prihvatiti načelni predlog, a dalji rad na amandmanima, napominje, radi Odbor za ustavna pitanja uz medjusobno usaglašavanje sa predstavnicima struke iz oblasti pravosudja i evropskih institucija. Kada se budu napisali amandmani, skupština se, podseća predsednik, ponovo o tome izjašnjava i u roku od 60 dana se održava referendum.

Dačić objašnjava da se sada mora promeniti Zakon o referendumu, što je to trebalo da se uradi još pre 15 godina, posle donošenja važećeg Ustava.

„Ne postoji naša odgovornost, jer se to dešavalo pre 2012. godine, dakle Zakon o referendumu mora da se promeni da bi se održao referendum za promenu Ustava i to će nas čekati u narednim mesecima“, rekao je Dačić.

Prema Ustavu iz 1990-tih godina, za uspeh referenduma bilo je neophodno da izadje i glasa više od polovine gradjana sa pravom glasa, a u važećem Ustavu je dovoljno da glasa većina od broja izašlih, pojašnjava Dačić.

Još jednom je naglasio da se promena Ustava tiče isključivo pravosudja, odnosno načina izbora sudija i tužilaca.

 

tanjug

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

POVEZANE VESTI

Svetsko prvenstvo: Danas rasplet u grupama G i H, Srbija od 20 sati igra sa Švajcarskom

Na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, danas će biti odigrani mečevi trećeg kola u grupama G i H. U grupi G od 20 sati će...

Belgijski fudbaler Miši Batšuaji: Razočarani smo, Martinez nam je u suzama rekao da odlazi

Belgijski fudbalski reprezentativac Miši Batšuaji izjavio da su svi u timu razočarani zbog eliminacije sa Svetskog prvenstva u Kataru, prenosi AP. Belgija je odigrala bez golova...

Nemački fudbaler Tomas Miler: Ovo je apsolutna katastrofa, bili smo bespomoćni

Nemački fudbalski reprezentativac Tomas Miler izjavio je da je apsolutna katastrofa eliminacija njegovog tima sa Svetskog prvenstva u Kataru, prenose nemački mediji. Nemačka je pobedila...

Pratite nas putem iOS i Android aplikacije

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare